Suroviny
- listové těsto 1 balení (300 g)
- mléko 150 ml
- mletý mák 80 g
- švestková povidla 1 lžíce
- drcený hřebíček špetka
- piškoty (namleté ) 80 g
- moučkový cukr 1 lžíce
- rum (tuzemák) 1 lžíce
- višně (vypeckované,klidně mražené)
- vejce 1 ks
- hladká mouka (na pomoučení válu)
- šlehačka (k podávání)
Postup přípravy
- Nejprve si připravte makovou náplň. Mléko nalijte do menšího tlustostěnného hrnce a svařte ho s mletým mákem.
- Do ní přidejte mleté piškoty, rum, mletý hřebíček a lžíci povidel. Nyní směs ochutnejte a doslaďte dle chuti moučkovým cukrem.
- Makovou směs nechte zcela vychladnout. To je velmi důležité, pod teplou náplní by se vám listové těsto rozteklo! Troubu předehřejte na 200 °C.
- Listové těsto rozkrojte na půl. Každou část rozválejte na válu poprášeném hladkou moukou do tvaru obdélníku. Okraje potřete rozšlehaným vejcem.
- Do středu těsta dejte vychladlou makovou náplň a posypte vypeckovanými višněmi. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem.
- Nyní závin zabalte, ne moc těsně, aby při pečení nepraskl. Nyní ho opatrně přeneste na plech s pečícím papírem. Svrchu ho ještě pomašlujte vejcem a na několika místech propíchejte vidličkou.
- Závin pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Po upečení ho nechte trochu zchladnout a podávejte ho s ušlehanou šlehačkou. Můžete ho ještě přelít omáčkou ze svařených zbylých višní s cukrem a troškou vody se škrobem.
Makový závin s višněmi 2 Zdroj: Coolinářka