Suroviny
- mandarinky (vyloupané ) 500 g
- cukr krupice 100 g
- limetková šťáva z 1 limety
- mletá skořice 1 špetka
- hřebíček 2 ks
- pektin (ovocný (citrusový) pektin (např. Labeta)) 2 g
- sůl
Postup přípravy
- Jednotlivé vyloupané segmenty mandarinek dejte do hrnce, přidejte cca 50–60 g cukru, špetku soli, skořici, hřebíčky a přidejte cca 200 ml vody. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a povařte asi 15 minut.
- Vyndejte hřebíčky a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Směs opět vraťte na plotnu a vmíchejte limetkovou šťávu a zbytek cukru (tedy 40–50 g), ve kterém předem dobře rozmíchejte citrusový pektin. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a povařte ještě asi 5 minut. Průběžně sbírejte pěnu, která se na marmeládě utváří.
- Ještě horkou směs plňte do horkých vyvařených sklenic, ideálně sterilovaných v troubě na 100 °C. Uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v temnu a suchu.
- Marmeláda obsahuje minimální množství cukru, a proto je určena pro rychlou spotřebu. Po otevření ji proto uchovávejte v lednici a ideálně do týdne, maximálně do 14 dní spotřebujte.
Mandarinková marmeláda s hřebíčkem a skořicí 2 Zdroj: Labeta