Ursula Ferrigno

Limetová marmeláda a citronovo-banánová pomazánka

Moje hodnocení
6x

Marmeláda se smí nazývat jen zavařenina z citrusů a tahle verze je velice povedená – stejně chutná jako snadná na přípravu. A pomazánka z banánů? Díky citronové šťávě banány neztmavnou, a tak si tahle nevšední sladká pomazánka udrží svěží barvu i po uzavření do skla.

1 porce
120 minut

Limetová marmeláda

Citronovo-banánová pomazánka

Postup přípravy

  1. LIMETOVÁ MARMELÁDA: Limety a citrony omyjte, rozkrájejte na čtvrtiny a zbavte je veškerých semínek. Vsypte je do velkého hrnce, zalijte 3 l vody a nechte 24 hodin macerovat.
  2. Citrusy vyjměte a nakrájejte na tenké nudličky. Vraťte je do nálevu a vařte je 1 hodinu od bodu varu.
  3. Přisypte cukr a vařte, až šťáva začne houstnout a želírovat. Že je marmeláda hotová, ověříte jednoduchým testem – kápněte 2 lžičky směsi na talířek a stlačte ji prstem. Pokud se zvrásní, je marmeláda uvařená.
  4. Horkou marmeládu rozdělte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Skladujte ji na tmavém a suchém místě a před prvním ochutnáním ji nechte alespoň 1 měsíc odležet.
  5. CITRONOVO-BANÁNOVÁ POMAZÁNKA: Banány oloupejte a rozmačkejte v misce vidličkou.
  6. V rendlíku rozehřejte máslo, vsypte cukr a míchejte, až začne lehce tmavnout. Přidejte banány, strouhanou citronovou kůru a čerstvě vymačkanou šťávu a zázvor a za stálého míchání vařte na mírném stupni zhruba 10 minut do zhoustnutí.
  7. Vejce prošlehejte v misce a pozvolna k nim přišlehejte 3 lžíce banánové směsi. Vejce pak vlijte do banánové směsi, dobře promíchejte a za stálého míchání pozvolna vařte 10 minut, až směs zhoustne tak, že bude pomalu stékat z dřevěné vařečky. Pozor ale, aby směs nevřela.
  8. Horkou pomazánkou naplňte sterilizované sklenice, uzavřete je, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Pomazánku skladujte v lednici a po otevření spotřebujte do 10 dní.

PRIMA TIP: Limetová marmeláda vynikne na čerstvě upečené křupavé bagetě, briošce, s foie gras i na palačinkách či vaflích. Citronovo-banánová pomazánka se hodí ke smetanové zmrzlině, na lívance nebo ranní ovesnou kaši. Sladkokyselá chuť je návyková.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ursula Ferrigno

Knihy Omega Ursula Ferrigno

Podtitulek 75 chutných způsobů, jak si užít vaření z citrusů napovídá, jak dokážou tyhle plody oživit a ozvláštnit mořské plody, těstoviny a samozřejmě dezerty. Ano, všichni je známe, ale často si jejich skvělou šťávu vymačkáváme jen do čaje. Velká škoda. Autorka vtipně využívá rozdílů v chuti a vůni příbuzných plodů a páruje je s dalšími surovinami přesně tak, jak je potřeba, v celé řadě zajímavých receptů. S těmihle svěžími nápady získá vaše vaření opravdu šťávu, plus se toho o těchto plodech leccos dovíte.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty