Suroviny
- máslo (změklé ) 100 g
- estragon (nahrubo nakrájený) 2 lžíce
- citronová kůra (nastrouhaná najemno) z 1/2 citronu
- česnek (oloupaný a rozdrcený) 2 malé stroužky
- medvědí česnek (nahrubo nakrájený) 1 velká hrst
- vejce 1 ks
- hladká mouka 50 g
- mléko 50 ml
- strouhanka panko (japonská ) 75 g
- hladkolistá petržel (nebo kopr, nadrobno nakrájené) 1 lžíce
- krůtí prsa (nakrájená na tenké plátky) 4 x 100 g
- zelené fazolky (tenké, seříznuté) 150 g
- olej (na smažení)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Do malé nádoby food processoru dejte máslo, estragon, citronovou kůru, česnek a medvědí česnek. Ochuťte trochou soli a pepře a rozmixujte, aby se všechno dobře promísilo.
- Do mělké misky dejte vejce, mouku a mléko. Prošlehejte na těstíčko.
- V druhé mělké misce promíchejte strouhanku panko s petrželkou.
- Na kus potravinářské fólie položte 2 krůtí plátky tak, aby se mírně překrývaly. Lehce je rozklepejte paličkou nebo válečkem na těsto, aby držely pohromadě a maso získalo stejnoměrnou tloušťku.
- Na jednu z polovin spojených plátků dejte polovinu másla s medvědím česnekem tak, aby kolem něj zůstal 1,5cm okraj volný. Podél okrajů kolem dokola potřete trochou těstíčka, pak přeložte plátek masa přes česnekové máslo a přitiskněte, aby se uvnitř dobře uzavřelo. Zopakujte kroky 4 a 5 se zbývajícími plátky masa.
- Obě masové kapsy obraťte v těstíčku, snažte se, aby jím byly rovnoměrně pokryté, pak je obalte ve strouhance panko. Dejte je na 5 minut do chladničky.
- Mezitím vařte ve vroucí osolené vodě zelené fazolky do změknutí. Sceďte je a udržujte teplé do chvíle, kdy budou potřeba.
- Pánev s rovnými stěnami postavte na střední až silný oheň a nalijte do ní 2cm vrstvu oleje. Až bude rozehřátý, opatrně do něj vložte kyjevské řízky a smažte 3–4 minuty z každé strany, aby byly tmavě zlaté a propekly se. Osušte je na papírových utěrkách a ihned podávejte se zelenými fazolkami.
Kyjevský řízek z krůty s medvědím česnekem podle Gordona Ramsaye Zdroj: Chutně a rychle