Suroviny
- květák (větší ) 1 ks
- čaj (kombucha) 100 ml
- koriandr (koriandrová semínka) 1 lžička
- olej (na opečení)
- česnek 2 stroužky
- zázvor (čerstvý ) 2cm kousek
- žlutá curry pasta 1 lžíce
- červená curry pasta 1 lžíce
- zeleninový vývar 100 ml
- kokosové mléko 600 ml
- semínka (čerstvé microgreens či první divoké lístky (potočnice, kopr))
- ředkvičky 3 ks
- sůl
Jarní gremolata
- bylinky (čerstvé bylinky (hladkolistá petržel, pažitka, koriandr, kopr))
- citron (bio ) 1 ks
- česnek 1 stroužek
- dýňová semínka (opražená ) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Květák zbavte listů (pokud jsou čisté, můžete je schovat na polévku) a opatrně rozeberte na jednotlivé růžičky.
- V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s koriandrem a kombuchou, ve které květák krátce povařte, aby zůstal křupavý. Pokud nebudete okamžitě používat, ihned zchlaďte ve studené vodě. Větší růžičky překrojte a všechny zprudka opečte z obou stran na rozpáleném oleji. Teprve potom znovu osolte.
- V hrnci na oleji rozvoňte česnek a zázvor pokrájený na malé kostičky, přidejte žlutou a červenou kari pastu, která díky předešlému kroku získá znovu svou svěžest. Podlijte vývarem a jen krátce povařte, aby se pasta ve vývaru rozpustila. Přidejte kokosové mléko a omáčku zredukujte. Dle chuti můžete ještě osolit a opepřit.
- Na talíř servírujte kari omáčku, ogrilovaný květák, který posypte svěží jarní gremolatou.
- Jarní gremolata: Všechny čerstvé bylinky posekejte velmi najemno a přendejte do mísy. Citron důkladně opláchněte pod studenou vodou, otřete a kůru z něj nastrouhejte společně s česnekem k bylinkám. Dýňová semínka umixujte v mixéru na prach. Přidejte do misky. Osolte, opepřete a všechny ingredience doslova promačkejte mezi prsty. Dejte do lednice odpočinout a rozvonět.
Květák z grilu s jarní gremolatou a kari omáčkou 2 Zdroj: Postní kuchařka od kořene po nať