Suroviny
- rýžové nudle (tenké ) 200 g
- šalotka (nakrájené najemno) 2 ks
- zázvor (čerstvý, nastrouhaný) 2cm kousek
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- kurkuma (mletá sušená ) 2 lžičky
- mletý koriandr 1 lžička
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- kuřecí vývar 1 litr
- citronová tráva (podrcená) 1 stonek
- cizrna (propláchnutá) 1/2 konzervy
- baby špenát 2 hrsti
- koriandr (lístky,na ozdobu)
- limetková šťáva (na dochucení)
- sezamová semínka (černý a bílý sezam na posypání)
- kajenský pepř 1 špetka
- sůl
Postup přípravy
- Nudle namočte do studené vody a dejte stranou.
- V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm šalotky, až zprůsvitní. Přidejte zázvor, snižte teplotu a chvíli opékejte, pak přihoďte česnek a koření a nechte společně rozvonět. Zalijte vývarem, osolte, přidejte citronovou trávu a přiveďte k varu. Vařte společně asi 10 minut, přisypte cizrnu a prohřejte. Na zhruba poslední minutu varu vhoďte špenát a nechte jej v polévce zavadnout.
- Nudle slijte a prolijte je vařící vodou (případně je můžete minutu povařit ve vroucí vodě). Pak je rozdělte do čtyř misek a zalijte vroucí polévkou. Posypte lístky koriandru a dochuťte limetovou šťávou. Posypte sezamem a ihned podávejte.
Kurkumová polévka s rýžovými nudlemi 2 Zdroj: Alena Hrbková / Jak se fotografuje jídlo
Kurkumová polévka s rýžovými nudlemi 3 Zdroj: Alena Hrbková / Jak se fotografuje jídlo