Karbanátky
- sušené houby (nebo 4 hrsti čerstvých lesních hub) 2 hrsti
- cibule 1 ks
- máslo 30 g
- houska 1,5 ks
- mléko 100 ml
- česnek 1–2 stroužky
- vejce 2 ks
- strouhanka 150 g
- rostlinný olej (na smažení) 4 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Trojobal
- hladká mouka 100 g
- vejce 1 ks
- strouhanka 100 g
K podávání
Postup přípravy
- Sušené houby zalijte v rendlíku vodou a nechte alespoň 1 hodinu nabobtnat. Pak je pokrájejte na menší kousky. Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na kostičky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a opékejte ji dozlatova. Přidejte houby, zlehka osolte a opepřete a poduste doměkka. Nerestujte je, ale duste ve vlastní šťávě. Nechte vychladnout.
- Mezitím nakrájejte housku na kostičky, zalijte ji mlékem a nechte nasáknout.
- Z housky vymačkejte přebytečné mléko a přidejte ji k houbám. Česnek oloupejte, prolisujte a přidejte k houbám s vejcem a strouhankou. Vypracujte kompaktní hmotu a tvořte z ní stejně velké karbanátky.
- Obalte je v trojobalu – mouce, vidličkou prošlehaném vejci a strouhance.
- Opékejte je na rozehřátém sádle dozlatova z obou stran, na středním stupni to trvá 5–8 minut z každé.
- Podávejte s bramborovou kaší a nakládanou okurkou.
Krkonošské houbové karbanátky 2 Zdroj: Krkonošská kuchařka