Regionální potravina

Krémová polévka z pečeného lilku s kozím jogurtem

Moje hodnocení
10x

V zimním období si více než jindy rádi pochutnáme na nějaké vydatné polévce. Už jste do ní zkusili dát bílý jogurt z kozího mléka? Při jeho zapracování musíte být trpěliví, ale výsledná chuť rozhodně stojí za to!

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Lilek propíchejte všude po stranách nožem a dejte do trouby asi na hodinu, dokud není měkký. Lilek nechte vychladnout.
  2. Založte vývar. Do hrnce dejte cibuli, mrkev, celer, bobkový list, pepř a litr a půl vody. Nechte zavařit a pomalu táhněte 30 minut. Vývar sceďte.
  3. Do vývaru nasypte rýži a uvařte ji do měkka.
  4. Lilek rozřízněte napůl a vydlabejte dužinu, půlku lilkové směsi přidejte do vývaru a vše rozmixujte do hladka.
  5. Ve velké míse smíchejte vejce, jogurt a prolisovaný česnek. Přidejte naběračku polévky a prošlehejte. Postupujte stejně, dokud nespotřebujete polovinu polévky. Je důležité přidávat polévku po malých částech, aby se jogurt nesrazil.
  6. Ohřátý jogurt nalijte do rendlíku ke zbývající polévce a zamíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  7. Druhou polovinu lilku rozmačkejte vidličkou a dochuťte solí, pepřem, citronovou kůrou, šťávou a přidejte nasekané bylinky.
  8. Polévku ještě prohřejte na mírném ohni, polévka se nesmí vařit. Při servírování dejte lilek doprostřed talíře a zalijte polévkou.

PRIMA TIP: Abyste si pochutnali, je třeba vybrat nějaký kvalitní kozí jogurt, což rozhodně můžeme tvrdit o letošním vítězi Jihočeského kraje v soutěži Regionální potravina, Farmářském kozím jogurtu bílém Nubijka od Jany Drobilové Holcové z Farmy v Marinkách. Jogurt zraje v kelímku a je vyroben z plnotučného nestandardizovaného mléka anglonubijských koz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty