Suroviny
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- ras el hanout (koření ) 1 lžička
- římský kmín 1/2 lžičky
- chilli špetka
- květák 1 menší hlávka
- kadeřávek 4–5 listů
- klobása 1 nožička
- smetana ke šlehání 50–80 ml
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Klobásu pokrájejte na kolečka a na olivovém oleji osmahněte.
- Poté ji vyndejte vařečkou a dejte stranou. Na výpeku osmahněte najemno pokrájenou cibuli, pak přidejte drcený česnek, koření a vše minutu restujte.
- Do osmahnuté směsi přidejte květák rozebraný na jednotlivé růžičky a zalijte vodou (1,5–2 l).
- Osolte a opepřete, přiveďte k varu a vařte přibližně 15 minut. Polévku dejte do mixéru (1/4 květáku dejte stranou) a rozmixujte.
- Vraťte zpět do hrnce, přiveďte k varu a přidejte pokrájené listy kadeřávku.
- Vše povařte 5–7 minut. Nakonec do polévky vraťte osmahnutou klobásu, odloženou část uvařeného květáku a zjemněte smetanou. Můžete dochutit solí a pepřem.
Krémová květáková polévka s klobásou a kadeřávkem Zdroj: Garden & Kitchen