Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví

Moje hodnocení
10x

Hrachová kaše nemusí být nutně s párkem či uzeným masem. Zkuste tuto bezmasou verzi, která zaujme orientální chutí díky použitému koření. Kaši podávejte s nasládlou pečenou mrkví s výraznou chutí oleje z pražených sezamových semínek.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Hrách namočte nejméně na 6 hodin, můžete ale i déle. Pokud ho necháte namočený více dnů, vodu během této doby několikrát vyměňte.
  2. Hrách sceďte, zalijte čerstvou vodou (asi 1,2 l), přiveďte k varu a vařte pod pokličkou, dokud nezačne měknout, trvá to asi 45 minut. (Pro lepší stravitelnost můžete v polovině vaření vodu slít a vyměnit za čerstvou.) Dle potřeby vodu dolévejte.
  3. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mrkev nakrájejte na dvoucentimetrové hranolky, zakápněte sezamovým olejem, osolte a pečte asi 30 minut do zlatova. Na konci pečení vmíchejte k mrkvi hrstku sezamu a ještě krátce pečte.
  4. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte chilli a zázvor, utřený česnek a ještě krátce restujte. Tuto směs vsypte do téměř uvařeného hrachu, přidejte sůl a ještě chvíli povařte. Poté hrách rozmixujte tak, aby se zahustil (část hrachu může ale zůstat nerozmixovaná, pokud máte raději hrubší strukturu kaše). Nakonec dle potřeby dosolte a vmíchejte majoránku.
  5. Na talíř nandejte kaši, přidejte porci pečené mrkve a posypte nakrájenou jarní cibulkou. Můžete zakápnout sezamovým olejem a pro zjemnění přidat sójový jogurt.

Chcete raději klasičtější verzi hrachové kaše?

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty