Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Kokosovo-mandlový koláč s borůvkami

Moje hodnocení
9x

Odstraňte z názvu slovo „koláč“ a máte seznam superpotravin. Koláč ale z každého jídla udělá super zážitek, tak proč vše nespojit do jednoho lahodného okamžiku. Šťavnatý dezert podávejte teplý, vlahý se zakysanou smetanou, řeckým jogurtem nebo šlehačkou nebo vychladlý s horkým čajem. Vyzkoušet můžete i jiné drobné ovoce – maliny, ostružiny nebo rybíz.

10 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte v rendlíku a nechte zchladnout. Koláčovou formu o průměru 23 cm vytřete máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Mandle, kokos, cukr, mouku a sůl dejte do mísy a šlehejte, aby se suroviny provzdušnily a aby se rozbily hrudky. Vmíchejte kypřicí prášek.
  3. V jiné míse prošlehejte vejce. Přidejte rozehřáté máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru a šlehejte dohladka. Vlijte do suché směsi a prošlehejte. Do hladkého těsta vmíchejte 150 g borůvek a těsto vlijte do připravené formy. Zbylé borůvky nasypte i s mandlovými lupínky navrch. Vložte do předehřáté trouby a pečte 50–55 minut, až povrch zpevní a špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou a suchou. Posledních 10 minut koláč bedlivě hlídejte, poměrně velké množství vajec přidaných do těsta způsobuje, že je koláč v jednu chvíli uprostřed ještě tekutý, ale během pár minut zcela upečený.
  4. Koláč nechte 30 minut chladnout a pak ho vyklopte, pečicí papír odstraňte a koláč položte mandlemi navrch na servírovací mísu.

PRIMA TIP: Pokud používáte mražené borůvky, nechte je povolit při pokojové teplotě a přidejte 20 g mouky navíc, nebo je rozbijte paličkou na bobulky a vmíchejte do těsta mražené.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Slovart Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Šéfkuchař Yotam Ottolenghi se narodil v Izraeli, ale žije v Londýně, kde provozuje několik restaurací, vymýšlí produkty do své kulinární řady delikates a píše kuchařky. Možná už máte doma jeho Hojnost, Simple, Jeruzalém nebo Ottolenghi. Jeho pokrmy se vyznačují překvapivými kombinacemi surovin, velkou chuťovou škálou a maximálním efektem s úsilím tak akorát. Na přípravu nové kuchařky Sladké přizval svou kolegyni cukrářku Helen Gohovou. Ta pochází z Malajsie, ale vyrostla v Austrálii, kde se vyučila řemeslo a už deset let vymýšlí nové sladkosti v Yotamových restauracích. Jejich spojením vznikla lahodná kuchařka plná dezertů, moučníků, sušenek a dortů pro nedělní odpoledne, sváteční chvíle i zahnání chmur.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty