Jednoduchý tvarohový koláč podle Cat & Cook

Moje hodnocení
7x

Základ koláče je velmi jednoduchý, ale můžete ho oživit rozinkami namočenými v rumu, zapéct do něj ovoce, přidat limetovou či citronovou kůru, případně servírovat s ovocnou omáčkou, čokoládou či slaným karamelem. Záleží na sezoně a vaší chuti.

1 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Krupičku promíchejte s kypřicím práškem.
  2. Troubu zapněte na 175 °C (horní a spodní ohřev, případně horkovzduch o 15 °C méně).
  3. Žloutky rozmixujte s cukrem do homogenní směsi pomocí ručního mixéru nebo balónové metly u stolního robota. Poté přidejte vanilku a tvaroh (pokud používáte tvaroh v „pozlátku“, raději ho nejdříve promíchejte zvlášť).
  4. Do této směsi pomocí stěrky vmíchejte krupičku s kypřicím práškem.
  5. Bílky ušlehejte se špetkou soli do vlhkého sněhu. Vmíchejte je do připravené směsi – nejdříve jednu třetinu relativně rychle, poté postupně druhou a třetí třetinu velmi zlehka.
  6. Směs spíš podebírejte stěrkou, než abyste sníh klasicky vmíchávali.
  7. Formu vyložte pečicím papírem. Směs nalijte do formy, uhlaďte a vložte do trouby.
  8. Pečte dozlatova (vnitřní teplota by měla být 90–100 °C, ne více).
  9. Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Před podáváním pocukrujte.

TIP: Pro tvrdší, pevnější koláč použijte tvaroh jemný (ten, který je v obalu jako máslo). Koláč z toho tvarohu je lepší ještě vlažný, případně servírovaný v pokojové teplotě. Pro velmi jemný, krémový výsledek použijte tvaroh z vaničky. Tento koláč je skvělý vychlazený z lednice, po upečení je totiž hodně křehký a mohl by se při větší manipulaci trochu rozpadat. Případně můžete jako kompromis dát tvarohy půl na půl.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty