Garden & Kitchen

Japonský mléčný toustový chléb

Moje hodnocení
10x

Už jste někdy ochutnali japonský toustový chléb? Jmenuje se miruku shokupan a je známý pro svou vláčnost a jemnost až sametovost. Perfektně se hodí k snídani, tak až budete zase přemýšlet o víkendové snídani, zkuste si na něj vzpomenout.

1 porce
120 minut
japonská

Kvásek

Tangzhong

Těsto

Postup přípravy

  1. V rendlíku metličkou rozmíchejte vodu s moukou, aby v ní nebyly žádné hrudky. Poté dejte na sporák a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud nevznikne pasta, která vám bude připomínat pudink. Pak sundejte z ohně a nechte zchladit do pokojové teploty.
  2. Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a lžičkou vše promíchejte. Nechte klásek vzejít, trvá to 10–15 minut.
  3. Do mísy na těsto nasypte mouku, sůl a cukr, vyklepněte vajíčko a přidejte vzešlý kvásek. Těsto pak hněťte přibližně 5 minut. Poté do těsta zapracujte vychladlou pastu (tangzhong) a nakonec i změklé máslo.
  4. Těsto na chleba hněťte 10–15 minut. Mísu s těstem přikryjte a nechte na teplém místě kynout 60–90 minut.
  5. Vykynuté těsto dejte na lehce pomoučený vál a rozdělte na 3 díly. Každý díl vyválejte do oválné placky, kterou po delších stranách přeložte a srolujte. Vzniklé válečky naskládejte do máslem vymazané formy na chleba. Přikryjte a nechte kynout přibližně 45–60 minut.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C. Nakynutý chléb potřete rozšlehaným vajíčkem se lžící mléka a pečte v předehřáté troubě 35 minut.
  7. Po upečení chleba opatrně vyndejte z formy a přendejte na pečicí mřížku. Nechte ho úplně vychladnout a pak rozkrojte na plátky.

TIP: Chléb se skvěle hodí jako příloha či na zapékání v toustovači.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Garden & Kitchen


Přečtěte si také

Recepty