Na skok v kuchyni

Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami

Moje hodnocení
10x

Mezi nejtradičnější moučníky české kuchyně se jistě řadí štrúdl, i když se historicky pojí také s Rakouskem. Lidé ho milují v klasické podobě s jablky, někdy doplněné právě o ořechy nebo rozinky. Upečte si k odpolední kávě to, co máte nejraději.

1 porce
90 minut
česká

Suroviny

Náplň

Na dokončení

Postup přípravy

  1. Mouku dejte na vál a nadrobte do ní pomocí prstů studené máslo.
  2. Přidejte žloutek, vodu, ocet, cukr, vanilku, citronovou kůru, sůl a zpracujte těsto.
  3. To pak zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na hodinu do lednice. Můžete si ho připravit i den předem a před přípravou nechat cca 20 minut v pokojové teplotě povolit.
  4. Předehřejte si troubu na 180 °C. Těsto vyválejte do obdélníkového tvaru (můžete udělat 1 velký nebo 2 menší štrúdly).
  5. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Pokud pustí hodně šťávy, trochu jí můžete slít.
  6. Do misky dejte cukr, skořici a nasekané vlašské oříšky.
  7. Do středu těsta nasypte polovinu směsi z misky, poté dejte jablka smíchaná s rozinkami a nakonec vše zasypte zbytkem skořicového cukru s oříšky.
  8. Těsto zaviňte, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými plátky.
  9. Pečte v troubě 30–40 minut dozlatova.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Na skok v kuchyni

Na skok v kuchyni Na skok v kuchyni

Romana Böhmová vystudovala ekonomiku, ale již od svých 18 let se naplno věnuje práci v rodinném obchodě s nábytkem, kde se stará o internetový obchod. Před několika lety se ale stala také foodblogerkou a z jejího koníčku se postupem času stala i práce. Na svém blogu Na skok v kuchyni vydává i online magazín, ve kterém najdete nejen recepty, ale i tipy na místa, která procestovat, beauty tipy nebo rozhovory se zajímavými osobnostmi. Svůj volný čas věnuje nejraději své rodině a cestování.


Přečtěte si také

Recepty