Suroviny
- špaldová hladká mouka (např. Pernerka) 220 g
- cukr 60 g
- vejce 1 ks
- máslo (pokojové teploty) 100 g
- sůl špetka
Mandlová náplň
- tučný tvaroh 250 g
- cukr 100 g
- vejce 2 ks
- mleté mandle 100 g
- hladká mouka 2 lžíce
Postup přípravy
- Nejprve ze všech surovin vypracujte těsto, které upěchujte do koláčové formy a dno propíchejte vidličkou.
- Poté si v hrnci svařte hrušky tak, že přidejte všechny ingredience a hrušky rozpůlené na poloviny (bez jádřinců).
- Vařte cca 2–3 minuty, záleží na zralosti hrušek. Hrušky by měly být po uvaření spíše tvrdší, ještě se dodělají v troubě.
- Mezitím si připravte mandlovou náplň. Smíchejte všechny ingredience a umíchejte krém, který poté vlijte do formy vyplněné těstem.
- Nakonec přidejte hrušky, které jste předem nařízli na hřbetu.
- Pečte v předehřáté troubě na 160 °C cca 40 minut. Vychladlý koláč pocukrujte a dozdobte mandlemi.
Hruškový koláč s mandlovo-tvarohovou náplní 2 Zdroj: archiv Pernerka