Hráškové rizoto se zeleným chřestem a uzeným lososem

Moje hodnocení
10x

Rizoto na italský způsob je sice sytější jídlo, ale když zvolíte svěží ingredience jako například chřest, ředkvičky, hrášek nebo právě uzeného lososa, neodoláte mu ani v teplejším počasí. Základem je dodržet správný postup přípravy, aby mělo rizoto tekutější a krémovou konzistenci. Tak jdeme na to!

2 porce
60 minut
italská

Pesto

Rizoto

Postup přípravy

  1. Postup na přípravu zeleniny a pesta: Hrášek spařte dostatečným množstvím vroucí vody. Můžete si jej dát do síta a prolít horkou vodou. Taky jej můžete na pár sekund vhodit do vroucí vody v hrnci a pak hned slít. Vhodné je pak alespoň lehce zchladit pod proudem studené vody. Hrášek tak zůstane krásně zelený.
  2. Asi 50 g hrášku si odložte stranou, ze zbytku vytvořte hráškové pesto.
  3. Hrášek rozmixujte s opraženými mandlemi, parmazánem, kůrou z citronu, olivovým olejem a dochuťte špetkou soli a čerstvě mletým pepřem.
  4. Chřest zbavte dřevnatých konců, omyjte a nakrájejte na asi 2–3cm kousky.
  5. Vhoďte je do vroucí osolené vody a vařte cca 2–3 minuty (dle tloušťky), dokud nebudou tzv. na skus.
  6. Poté slijte a vložte do mísy s ledovou vodou. Také můžete proplachovat pod proudem studené vody, dokud nebude chřest na dotyk studený.
  7. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na velmi tenké plátky, poloviny nebo čtvrtiny. Zakápněte je pár kapkami šťávy z citronu a lehce osolte.
  8. Postup na rizoto: Připravte si horký vývar. Pro samotné rizoto je horká tekutina základní ingrediencí.
  9. Jemně nakrájenou šalotku dejte zpěnit do rozehřátého tuku (1 lžíce másla + 1 lžíce oleje).
  10. Šalotku restujte, dokud nepovolí a nezměkne. Neměla by chytat zlatavou barvu, ale naopak splynout se zrnky rýže.
  11. K šalotce přidejte rýži a opět restujte cca 30–45 sekund tak, aby se každé zrníčko obalilo tukem.
  12. Přilijte víno a na středním plameni nechte tekutinu za stálého míchání odpařit (v daném množství to potrvá pár sekund).
  13. Jakmile je víno odpařené, přidejte 1–2 naběračky horkého vývaru. Pokaždé, když se tekutina odpaří, přidejte další naběračku a tento proces opakujte, dokud není rýže hotová – tedy na skus (nesmí být příliš měkká, ale ani příliš tvrdá).
  14. Rizoto často míchejte – je to důležité k dosažení co nejkrémovější konzistence. Nezapomeňte, že má mít opravdu krémovou tekutější konzistenci.
  15. Ve chvíli, kdy jej tedy odstavujete z ohně by měl být v pokrmu dostatek tekutiny, aby se během dalšího procesu všechna nevypařila a nevznikla hutná konzistence.
  16. Stáhněte z ohně. Přidejte lžíci másla, nastrouhaný parmazán a nechte 2 minuty odpočinout pod pokličkou.
  17. Poté vmíchejte hráškové pesto, kuličky hrášku a osušený blanšírovaný chřest. Část hrášku i chřestu si můžete odložit na dozdobení jídla.
  18. Nakonec dochuťte dle potřeby čerstvě mletým pepřem, parmazánem a případně i kapkou šťávy z citronu a solí (parmazán a pesto by ale mělo jídlo dostatečně „osolit“).
  19. Podávejte s čerstvými ředkvičkami a plátky uzeného lososa.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty