Markéta a František Lorencovi

Grissini – recept na tradiční italské tyčinky

Moje hodnocení
8x

Italské tyčinky grissini se těší oblibě už přes 300 let. První zmínka o receptu pochází z roku 1679. Hodí se totiž jako rychlá svačina, nevšední předkrm, občerstvení na party, na výlet či ke sklence vína. Zpravidla se podávají samotné, verze s prosciuttem a rukolou pochází ze severu Jižního Tyrolska.

1 porce
90 minut
italská

Těsto

K podávání

  • špek (jihotyrolský špek nebo prosciutto) 10 plátků
  • špenát (lístky špenátu) 2 hrsti

Postup přípravy

  1. Obě mouky prosejte do větší mísy. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj 100 ml vlažné vody, rozdrobte do ní droždí a zlehka promíchejte s trochou mouky, aby vznikl kvásek. Nechte 15 minut vzejít, na povrchu se objeví bublinky. Oříšky namelte najemno.
  2. Vykynutý kvásek promíchejte s moukou, osolte, přidejte bylinky, mleté ořechy, olej a zbylou vodu a dobře promíchejte. Směs vyklopte na lehce pomoučený vál nebo silikonovou podložku a prohněťte na hladké těsto. Můžete také použít nástavec hnětací hák v robotu. Těsto vraťte zpět do mísy, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte těsto 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky a vyválejte z nich 5 mm silné válečky. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem s malými rozestupy. Nechte je ještě 30 minut kynout.
  4. Troubu předehřejte na 200 ° C a tyčinky pečte 15 minut dozlatova. Nechte je zchladnout.
  5. Plátky špeku či prosciutta rozkrojte napůl a spolu s lístky špenátu je omotejte kolem tyčinek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Markéta a František Lorencovi

Neplecha na plechu e-shop Markéta a František Lorencovi

Volné pokračování deníku z cest blogerů Neplecha na plechu představuje 112 receptů se spoustou zajímavostí a příběhů. Ochutnáte tak osm světových kuchyní a nasajete místní atmosféru. Manželé Lorencovi milují cestování a vaření a své dvě vášně spojili v jednu, když se při prozkoumávání světa učili od původních obyvatel jejich rodinné recepty a lokální specialisty. Abyste si je mohli uvařit i v našich podmínkách, upravili je podle tuzemských surovin a našich chutí. Pojďte s nimi navštívit severská bistra, ostrov Madeiru, Japonsko i kočovné kmeny střední Asie, severní Německo, Švýcarsko i Jižní Tyrolsko.

eshop.neplechanaplechu.cz


Přečtěte si také

Recepty