Těsto
- hladká mouka 250 g
- špaldová hladká mouka 250 g
- voda (vlažná ) 300 ml
- droždí (čerstvé ) 21 g (1/2 kostky)
- lískové ořechy 30 g
- bylinky (nadrobno nasekané,rozmarýn a tymián) 1 lžíce
- olivový olej 50 ml
- sůl 10 g
Postup přípravy
- Obě mouky prosejte do větší mísy. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj 100 ml vlažné vody, rozdrobte do ní droždí a zlehka promíchejte s trochou mouky, aby vznikl kvásek. Nechte 15 minut vzejít, na povrchu se objeví bublinky. Oříšky namelte najemno.
- Vykynutý kvásek promíchejte s moukou, osolte, přidejte bylinky, mleté ořechy, olej a zbylou vodu a dobře promíchejte. Směs vyklopte na lehce pomoučený vál nebo silikonovou podložku a prohněťte na hladké těsto. Můžete také použít nástavec hnětací hák v robotu. Těsto vraťte zpět do mísy, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte těsto 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky a vyválejte z nich 5 mm silné válečky. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem s malými rozestupy. Nechte je ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 200 ° C a tyčinky pečte 15 minut dozlatova. Nechte je zchladnout.
- Plátky špeku či prosciutta rozkrojte napůl a spolu s lístky špenátu je omotejte kolem tyčinek.
Grissini – recept na tradiční italské tyčinky Zdroj: Neplecha na plechu