Fasolakia – řecké zeleninové stew s fazolkami, bramborami a rajčaty

Moje hodnocení
10x

Skvělý způsob, jak si užít sezonní zeleninu v plné formě. V řecké kuchyni je obvyklé, že nechají vyniknout chuť použitých surovin a zbytečně ji nezakrývají výrazným kořením. Zato olivový olej musí být. A v tomto případě ho musí být celkem dost. Krásně se spojí se šťávou, kterou pustí zelenina, a vytvoří lahodnou omáčku.

2 porce
60 minut
řecká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do vysoké pánve, ke které máte poklici, dejte rozehřát olivový olej. Přihoďte cibuli nakrájenou nahrubo a oloupanou mrkev nakrájenou na špalíčky. Restujte asi 3 minuty, pak přidejte malé brambůrky překrojené napůl a restujte další 3 minuty.
  2. Pak přidejte nahrubo nakrájená rajčata a rajský protlak a společně restujte, až rajčata pustí šťávu. Pak přidejte zelené fazolky, kterým nejprve odkrojte stopku a poté je překrojte napůl. Osolte, opepřete a podlijte vodou, až bude zelenina téměř ponořená.
  3. Přikryjte poklicí a na středním plameni duste asi 30 minut, až brambory změknou. Posledních 5 minut můžete poklici odkrýt, aby se omáčka trochu zredukovala.
  4. Nakonec posypejte nahrubo nasekanou petrželí a podávejte.

PRIMA TIP: Fasolakiu podávejte jako přílohu ke grilovanému masu nebo jako samostatné jídlo s bílým čerstvým chlebem. Případně můžete posypat trochou rozdrobené fety.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty