Dýňový dort s jablky

Moje hodnocení
7x

Zvláštností tohoto dortu je, že korpus je z dýně a perfektně ho doplňují mandlový krém a voňavé koblihy. Rozhodně byste ho měli vyzkoušet, stojí za to!

1 porce
120 minut

2 korpusy o průměru 15–19 cm

Náplň

Krém

Na ozdobu

Postup přípravy

  1. Vejce vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Dvě menší formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nejdříve vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy.
  3. Poté vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma, a z jedné strany je nastříhejte do hloubky pouze asi 1 cm.
  4. Vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Nastříhané části vám dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola.
  5. Na takto připravený boční papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dně dobře drželo.
  6. V jedné míse smíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl, skořici a nechte stranou. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (K – nástavec) nebo ručním šlehačem, poté asi natřikrát zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7 minut.
  7. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že nestékají z vařečky a barva bude světlounce hnědá.
  8. Poté pomalu přilévejte zchladlé rozpuštěné máslo, vanilku a na nejnižší otáčky opatrně přidávejte mouku (v případě ručního šlehače použijte na zapracování mouky už jen stěrku).
  9. Nakonec přidejte ořechy, dýni a ručně promíchejte.
  10. Takto hotové těsto nalijte do forem a dejte péct do vyhřáté trouby na 25–30 minut.
  11. Zda je korpus hotový, poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpusy nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat korpusy odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.
  12. Náplň: Jablka i hrušky oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kostičky. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte jablka s hruškami a promíchejte.
  13. Přidejte semínka z vanilkového lusku a vhoďte i lusk samotný. Duste doměkka asi 10 minut na středním plameni pod pokličkou.
  14. Poté přidejte cukr (podle vaší chuti) a ještě asi 5 minut za stálého míchání vařte. Po této době přendejte do misky a nechte úplně vychladnout. Nezapomeňte vyhodit vanilkový lusk, ten svůj úkol již splnil.
  15. Krém: Mascarpone i krémový sýr by měly mít stejnou teplotu, stejně tak jako mandlové máslo. Krémový sýr jen krátce promíchejte dohladka.
  16. Přidejte mascarpone a míchejte, dokud se oba sýry nespojí. Poté zlehka zašlehávejte mandlové máslo – cca po 50 gramech. Nakonec přidejte pudrový (nebo moučkový) cukr podle chuti.
  17. Kompletace: Korpusy podélně rozřízněte (seřízněte vypouklé vršky) a promažte postupně krémem. Na první tři korpusy vždy naneste kromě krému také ovocnou náplň, kterou nerozmazávejte až ke krajům.
  18. Nakonec dort zahlaďte kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice na 30 minut (pokud ho chcete mít kompletně zatažený do krému, tento proces po zchlazení ještě jednou opakujte).
  19. Mezitím si rozpusťte čokoládu na vodní lázni. Vychlazený dort přelijte rozpuštěnou čokoládou, počkejte 5 minut a opatrně ozdobte. Dejte opět zatuhnout do lednice a za hodinu je hotovo.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty