redakce Prima FRESH

Dožínkový koláč s náplní z jablek, hrušek a ořechů

Moje hodnocení
13x

Kdysi velká tradice, dnes spíš vzácnost. Oslava toho nejlepšího, co se urodilo, poděkování přírodě i zakončení polních prací. Krásný zvyk, který stojí za oživení, i když už třeba na polích nepracujeme. Zvlášť v takto lahodné podobě, v níž excelují karamelizované ořechy!

12 porcí
90 minut
česká

Těsto

Náplň

Dokončení

Postup přípravy

  1. Na těsto zpracujte všechny suroviny do hladkého těsta. Zabalené do fólie ho dejte na 2 hodiny do ledničky.
  2. Na náplň připravte ořechy. V pánvi nechte zkaramelizovat přírodní cukr, vmíchejte ořechy, směs rozetřete na pečicí papír a nechte vychladnout.
  3. Jablka a hrušky oloupejte, zbavte jaderníků a nakrájejte na 5mm plátky. Promíchejte je s citronovou šťávou. Krupicový cukr promíchejte s mletým kořením.
  4. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Přebytek oklepejte. Vychlazené těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu rozválejte na pomoučněné ploše na placku o něco větší, než je forma. Vyložte jím formu a vytvořte okraje. Troubu předehřejte na 190 °C.
  5. Na dno korpusu rozestřete sladké drobky. Plátky ovoce promíchejte s ochuceným cukrem, rozložte do korpusu a posypte zkaramelizovanými ořechy. Zbylé těsto rozválejte a vykrájejte z něj různé tvary – hvězdičky apod. Dejte je na 10 minut do ledničky, aby zpevnily, pak je ozdobně rozložte na koláč. Do mezer rozdělte ořechová jádra. Žloutek rozmíchejte se 2 lžícemi vody a koláč potřete.
  6. Vložte do trouby a pečte 45 až 50 minut, až vše zezlátne. Koláč pak nechte vychladnout a podávejte ho poprášený moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Aby se celé ořechy na koláči nepálily, nechte je asi hodinu předem namočené do mléka.

Další výborné recepty s ořechy najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty