redakce Prima FRESH

Dokonalý recept na francouzské rillettes z  vepřového masa

Moje hodnocení
20x

Rillettes jsou vlastně masová pomazánka z vepřového masa, které je konfitované v sádle tak dlouho, až se v podstatě rozpadne. Přípravu nelze uspěchat a trvá to opravdu dlouho, ale výsledek je natolik geniální, že tuhle lahůdku budete připravovat zas a znova!

8 porcí
120 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Z bůčku odkrojte kůži a ponechte ji na později. Sádlo nakrájejte na kostky o hraně asi 3 cm, maso nakrájejte na kostky jen o trochu větší.
  2. Do velkého litinového nebo silnostěnného hrnce dejte sádlo a nechte ho za občasného míchání pomalu škvařit.
  3. Jakmile sádlo pustí „tekutinu“ a škvarky začnou mít zlatavou barvu, postupně vmíchejte nakrájené maso a přilijte vodu a víno. Promíchejte a odkryté nechte na střední výkon hodinu probublávat.
  4. Poté snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte poklicí a nechte obsah táhnout další 3 hodiny.
  5. Poté přidejte do hrnce kůži z bůčku v celku a sůl, vše promíchejte a nechte na velmi mírném ohni táhnout další 2–3 hodiny bez poklice.
  6. Nakonec dochuťte pepřem, můžete přidat i trochu kmínu. Z hrnce odstraňte kůži z bůčku, rillettes promíchejte, aby se maso rozpadlo (ale můžou zůstat i větší kousky) a nechte asi hodinu chladnout.
  7. Děrovanou naběračkou nandejte do čistých sklenic maso a poté je zalijte sádlem z vrchu, aby bylo maso hezky potopené.
  8. Sklenice zavřete víčky a nechte zcela vychladnout. Poté skladujte v lednici až dva týdny. Podávejte s dobrým chlebem, kyselou okurkou nebo jarní cibulkou.
PRIMA TIP: Rilletes jdou také dobře zmrazit, v tom případě je skladujte v jednorázových hliníkových miskách.

Vyzkoušejte také výtečnou škvarkovou pomazánku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty