Iveta Fabešová

Domácí turecký med neboli ořechový nugát podle Ivety Fabešové

Moje hodnocení
16x

Nejspíš jako jediní na světě mu říkáme turecký med, ostatní ho nazývají nugát podle způsobu zpracování cukrovo-medové hmoty s mandlemi. Do té se v tomto případě přidávají pistácie, ale ochutit ji můžete libovolnými ořechy, růžovou vodou, karamelem, drceným růžovým pepřem.

1 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Mandle rozložte na plech a pečte je v předehřáté troubě zhruba 15 minut, až začnou jemně zlátnout. Pozor, ať se nespálí! Přidejte k nim vyloupané pistácie, aby se ohřály.
  2. V jednom hrnci zahřívejte vodu, cukr a glukózu na teplotu 145 °C. V druhém větším hrnci zahřívejte med na teplotu 130 °C (se zvyšující se teplotou roste i objem medu, proto zvolte větší nádobu). Začněte šlehat bílky. Jakmile med dosáhne požadované teploty, vlijte ho do bílků a pokračujte ve šlehání. Přilijte cukrový rozvar a šlehejte dalších 5 minut, až hmota zhoustne natolik, že z ní vytvoříte mezi dvěma prsty kuličku. V kuchyňském robotu vyměňte balonovou šlehací metlu za plochou šlehací metlu a šlehejte ještě 3 minuty. Pokud používáte ruční šlehač s dvěma metličkami, vyměňte ji za jednu šlehací metličku nebo snižte otáčky na co nejmenší.
  3. Směs přesuňte na měkkou silikonovou podložku a do středu vsypte teplé ořechy. Pomocí podložky do směsi zapracujete ořechy – podobně jako byste měli plastelínu. Hotovou směs rozprostřete do formy o rozměrech 18 x 18 cm a nechte ji při pokojové teplotě přes noc odležet.
  4. Nugát vyřízněte z formy a rozkrájejte na kousky.

PRIMA TIP: Glukózový sirup je tekuté sladidlo, které má 2,5x vyšší sladivost než cukr. Vyrábí se z kukuřice, brambor, případně rýže nebo čekanky. V potravinářství se používá jako levná náhražka cukru, pečivu zajistí vláčnost a delší trvanlivost a čerstvost, v krémech nebo v potahovacích hmotách zabrání vysychání a popraskání. Koupíte ho v obchodech s cukrářskými potřebami – například hospodynkam.cz, svetcukraru.cz, dortisimo.cz nebo fialapraha.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Iveta Fabešová

Vše sladké Iveta Fabešová

Touha naučit Češky a Čechy oceňovat francouzské dezerty vedla Ivetu Fabešovou k účasti v pořadu Na nože. A i když tehdy nevyhrála, ujasnila si, že francouzská cukrařina ji naplňuje víc než developerské projekty a kancelář vyměnila za vlastní cukrárnu. Nakonec jich vybudovala celou síť a své zkušenosti, životní příběh a především vyzkoušené recepty sepsala do vizuálně okouzlující publikace Vše sladké. Podrobný postup a na gram přesně navážené suroviny vás dovedou k výsledku stejnému jako na fotce. Iveta představuje svoji kolekci sušenek, rolád, dezertů k odpolední kávě, cukrářských skvostů v podobě věnečků, ale i drobného mlsání pro děti a úchvatných dortů tak lákavě, že nebudete vědět, co si upéct dřív.

Vydalo nakladatelství Sevruga, www.pohlreichshop.cz


Přečtěte si také

Recepty