Suroviny
- med (tekutý luční nebo lesní med, např. Medokomerc) 100 g
- ořechy a semínka (směs podle chuti) 180 g
- ovesné vločky 180 g
- sušené ovoce (směs podle chuti) 180 g
- hladká mouka (lze použít celozrnná) 30 g
- mořská sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Pokud nemáte hodně šťavnaté sušené ovoce jako meruňky nebo švestky, je lepší je dát předem (klidně přes noc) nabobtnat do vody, protože při pečení v troubě by mohlo vyschnout a zhořknout. Před samotným vařením ho ovšem vyndejte a pokud možno vysušte třeba papírovou utěrkou.
- Vločky a ořechy je dobré předem trochu opéct na plechu v troubě na 180 °C nebo pánvičce, můžete buď přidat trošku másla nebo pečte vyloženě na sucho. Nepečte je ale společně (vločky se opečou rychleji) a dávejte pozor, aby se vám nepřipekly a nezhořkly!
- Vlašské (nebo jiné) ořechy následně nasekejte na menší kousky a smíchejte s vločkami, trochou mouky a soli.
- Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky a promíchejte se směsí vloček a ořechů, a přidejte také mouku a sůl.
- Celou směs zalijte tekutým medem. Pokud je potřeba, rozehřejte ho předem v horké lázni do max. 60 °C, ale pak počkejte, až trochu zchladne, protože výsledek je ideální promíchat ručně.
- Nyní je třeba medovo-vločko-ořechové těsto pevně vtěsnat do menšího pekáčku vystlaného pečicím papírem a následně ve stále předehřáté troubě péct cca. 25 minut.
- Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout a teprve potom na prkénku krájejte na jednotlivé tyčinky nebo kostičky.
Domácí ovesné tyčinky s ořechy a medem Zdroj: archiv Medokomerc