Suroviny
- batáty 4–5 menších ks
- červená cibule (větší ) 1 ks
- hrášek 1 hrnek
- zakysaná smetana 1 a 1/2 balení
- šunka (kvalitní )
- vejce natvrdo 4 ks
- hořčice (bez cukru) 1 lžička
- sůl
- pepř
Domácí majonéza
- žloutek (větší ) 1 ks
- citronová šťáva 1 a 1/2 lžičky
- bílý vinný ocet 1 lžička
- hořčice (bez cukru) 1/4 lžičky
- olivový olej 3/4 hrnku
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Batáty dejte ve slupce uvařit.
- Zatím si připravte domácí majonézu a to tak, že do vyšší nádoby vložze žloutek, citrónovou šťávu, ocet, hořčici a sůl.
- Pomocí ručního šlehače směs šlehejte, dokud se nevytvoří světle žlutá hmota.
- První čtvrtku hrnku oleje přidejte po lžičkách – vždy jen pár kapek, vše dobře prošlehejte.
- Zbylý olej za neustálého šlehání opatrně přilévejte do směsi, dokud se vám nevytvoří tuhá majonéza.
- Hotovou majonézu nechte vychladnout v lednici.
- Uvařené batáty oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vložte do větší mísy.
- Přidejte hrášek, najemno nakrájenou cibulku, šunku, na kostičky nakrájená vejce, zakysanou smetanu, domácí majonézu, sůl a pepř a vše důkladně a opatrně promíchejte.
- Nechte přes noc uležet v lednici a podávejte s pořádným kusem ryby nebo masa.
Cukrfree (ne)bramborový salát z batátů 2 Zdroj: Janina Černá / Cukrfree