Cuketové špagety s avokádovým pestem a kuřetem od Cat & Cook

Moje hodnocení
8x

Vyřadili jste z jídelníčku klasické špagety, ale nevíte, čím je nahradit? Skvělou variantou této italské klasiky jsou zeleninové, konkrétně z milované cukety. Můžete je připravit raw, ale také orestovat, jako v dnešním receptu. Cuketové špagety jsou zkrátka lahůdka, kterou musíte vyzkoušet.

2 porce
90 minut

Cuketové špagety

Maso

Pesto

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na menší kostičkyo neb proužky a naložte do oleje, soli a oregana. Ideální je nechat maso v lednici přes noc. Pokud nemáte čas, naložte maso jako první krok a nechte ho marinovat v pokojové teplotě. Čím vyšší teplota v místnosti, tím dříve do sebe maso vsákne všechny chutě a sůl.
  2. Marinované maso před restováním nechte dojít alespoň 30 minut do pokojové teploty. Troubu zapněte na 200 °C (ideálně horký vzduch). Pánev rozehřejte nasucho a přidejte lžíci oleje.
  3. Maso orestujte dozlatova a vyzkoušejte teplotu teploměrem (případně rozkrojte maso a uvidíte, zda je udělané, nebo ne). Pokud je teplota nižší než 70 °C / je syrové uvnitř, vložte ho do zapékací misky do trouby a pečte do 70 °C.
  4. Nenechte maso péct déle, jinak bude úplně suché. V závislosti na velikosti kousků masa se může stát, že ho nemusíte dávat do trouby. V tom případně ho přendejte do mísy, přikryjte alobalem a nechte odpočívat na teplejším místě. Stejně tak učiňte, až maso vyndáte z trouby.
  5. Pesto: Avokádo podélně kolem pecky prořízněte a rozdělte na dvě poloviny. Odstraňte pecku a avokádo lžící vyloupněte ze slupky.
  6. Parmezán nastrouhejte najemno. Česnek oloupejte, bazalku otrhejte od stonků. Vše kromě bazalky společně rozmixujte (v sekáčku nebo tyčovým mixérem).
  7. Až vše rozmělníte na pastu, teprve pak přimixujte bazalku. Dělá se to z toho důvodu, aby pesto zůstalo hezky zelené. Při mixování totiž vzniká teplo a bazalka by dlouhým mixováním mohla zešednout.
  8. Ochutnejte a případně dochuťte citrónovou šťávou, česnekem nebo solí.
  9. Špagety: Nudle nakrouhejte na spiralizéru nebo škrabkou. Sušená rajčata nakrájejte na proužky.
  10. Pokud nemáte nějakou obří pánev, doporučuji nudle dělat na dvou pánvích nebo si je rozdělte na dvě části. Jde o to, aby se nudle orestovaly a nezačaly se kvůli velkému množství dusit.
  11. Pánev zahřejte na středním ohni a poté do ní nalijte olej. Přidejte spiralizované cuketové nudle a řádně je osolte.
  12. Nyní je potřeba, aby nudle pustily vodu – tím se prohloubí jejich chuť a zpevní se. Restujte je na vyšším plameni a po 5 minutách přidejte sušená rajčata.
  13. Asi za 2 minuty přidejte špenát a přikryjte pánev. Špenát hezky zkřehne.
  14. Po 2 minutách sundejte pánev a ochutnejte nudle. Pokud budou již hotové – což znamená, že nebudou chutnat syrově, můžete pánev stáhnout z ohně. Pokud ne, ještě pokračujte v restování.
  15. Do pánve s nudlemi přidejte avokádové pesto a dobře promíchejte. Přimíchejte také maso a podávejte ozdobené parmezánem, piniovými oříšky a bazalkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty