Suroviny
- čočka (drobná francouzská čočka (Puy)) 100 g
- olivový olej 3 lžíce + další na smažení burgerů
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- žampiony portobello (očištěné a nakrájené nahrubo) 450 g
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- tymián (lístky, nakrájené) 1 lžička
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžíce
- strouhanka (z čerstvého pečiva) 60 g
- droždí (potravinářské ) 1 lžíce
- žemle (celozrnné,k podávání)
- hlávkový salát (listy,k podávání)
- rajčata (plátky,k podávání)
- červená cibule (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Čočku dejte do kastrolu se studenou vodou a uveďte do varu. Snižte na mírný var, odstraňujte pěnu z povrchu a vařte 15 minut, jen až čočka změkne. Sceďte ji a propláchněte, pak nechte vychladnout.
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Smažte na něm při středním stupni cibuli 5 minut, až změkne, ale nezabarví se. Přidejte zbylý olej a nakrájené houby a smažte ještě 15–20 minut, až se houby rozdusí a v pánvi nezbude žádná tekutina. Přidejte česnek, tymián a petržel a smažte ještě minutu, až se česnek rozvoní. Přidejte balzamikový ocet a sundejte z plotýnky.
- Houbovou směs, vychladlou čočku, strouhanku a droždí dejte do robotu a dobře osolte a opepřete. Pulzy opatrně rozmixujte, aby směs držela pohromadě, ale měla hrubší strukturu.
- Směs nechte 5 minut chladnout. Z vychladlé vytvarujte 4 stejně velké placičky a přikryté je nechte 30 minut chladit, aby zpevněly.
- Pánev vytřete kuchyňským papírem. Rozehřejte v ní trochu oleje a na středním stupni opékejte burgery 3–4 minuty z každé strany, až budou zlatohnědé a propečené. Podávejte je v celozrnných žemlích s doplňky podle vaší chuti.
Čočkové burgery s houbami Zdroj: Máme doma vegana