Čočka se slaninou, zeleninou a ajvarem

Moje hodnocení
16x

Čočka je ideální jídlo, pokud potřebujete nakrmit partu lidí. Z jednoho balíčku vykouzlíte opravdu plný hrnec skvělého jídla. Doplňte ji zeleninou a na dochucení použijte kousek uzené slaniny a paprikový ajvar a uvidíte, že se po ní jen zapráší! A pokud vám přece jen nějaká zbyde, stačí ji naředit vodou nebo vývarem, lehce dochutit a máte výbornou čočkovou polévku.

6 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Čočku propláchněte a přes noc namočte do většího množstí studené vody (v případě nouze stačí i na hodinu).
  2. Znovu propláchněte a zalijte čistou vodou. Přidejte 2 lžičky soli a lžíci saturejky a čočku uvařte doměkka, poté slijte a v cedníku propláchněte.
  3. Ve velkém kastrolu na olivovém oleji orestujte anglickou slaninu a cibule nakrájené na kostičky. Přihoďte mrkve a řapíky celeru na kostičky a nasekaný česnek. Restujte 2 minuty, poté přidejte uzenou papriku, mletý římský kmín a hladkou mouku. Krátce zarestujte a přilijte horkou vodu. Metličkou rozmíchejte dohladka.
  4. Přidejte brambory nakrájené na malé kostičky, bobkové listy, saturejku, sůl a pepř. Vařte 15–20 minut.
  5. Poté vmíchejte uvařenou čočku a vinný ocet, případně dosolte.
  6. Nakonec vmíchejte ajvar a hrst nasekané petržele.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty