Lenka Svobodová

Chřestová fritaja – istrijská míchaná vajíčka se zeleným chřestem

Moje hodnocení
12x

Chřest je v Chorvatsku, a především na poloostrově Istrie, velmi populární. Sbírá se tam chřest divoký, který má tenoučké stonky a roste opravdu divoce. Na ten v našich končinách nejspíš nenarazíte, ale oblíbený chorvatský recept můžete připravit i z našeho českého chřestu, který je opravdu špičkové kvality. Užijte si jeho sezonu naplno, třeba s těmito míchanými vajíčky, která můžete podávat jako víkendovou snídani nebo lehkou večeři.

2 porce
10 minut
chorvatská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Chřest očistěte, odlomte tvrdou dřevnatou část, stonky nakrájejte na větší kousky a krátce povařte (stačí minutku). Poté jej vyndejte a prudce ochlaďte studenou vodou.
  2. Cibuli nadrobno nakrájejte a na větší pánvi na olivovém oleji nechte zesklovatět. Přidejte na kousky nakrájený pršut, po chvíli chřest, promíchejte, a asi 2 minuty restujte.
  3. Vajíčka vidličkou rozšlehejte, opepřete, osolte a nalijte do pánve. Vše promíchejte a na mírném plameni restujte asi minutu do požadované konzistence.
  4. Podávejte s chlebem jako menší jídlo či předkrm.

PRIMA TIP: Pokud máte opravdu čerstvý chřest, není nutné ho předvařit. Zkrátka ho syrový a nakrájený přihoďte do pánve se šunkou a krátce restujte, stačí mu 2 minutky, a bude krásně křehký a křupavý.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lenka Svobodová

S chutí Chorvatska Lenka Svobodová

Kuchařka S chutí Chorvatska představuje chorvatskou kuchyni, která je mnohem pestřejší, než jak ji mnozí znají z dovolené u moře. Chorvatská kuchyně je totiž stejně jako Chorvatsko velmi rozmanitá a každá oblast má co nabídnout. Kniha seznámí s kuchyněmi a specialitami jednotlivých regionů, i s pokrmy, které se připravují v celém Chorvatsku. Můžete tak připravit a ochutnat slavnostní speciality, tradiční, typická i běžná jídla ze všech koutů Chorvatska.

www.schutichorvatska.cz


Přečtěte si také

Recepty