Borůvková vrstva
- borůvky 600 g
- javorový sirup (med nebo cukr) 80 ml
- citronová šťáva 1 lžíce
- voda 1 lžíce
- kukuřičný škrob (maizena) 1 lžíce
- sůl 1 špetka
Tvarohová vrstva
- krémový sýr (žervé,pokojové teploty) 225 g
- bílý jogurt (řecký) 150 g
- javorový sirup 2 lžíce nebo podle chuti
- citronová kůra (nastrouhaná,bio nebo velmi pečlivě omytého) z 1/2 citronu
- citronová šťáva (čerstvá ) 2 lžíce
Sušenkovo-mandlová vrstva
Postup přípravy
- Na borůvkovou vrstvu prohřejte v kastrolu na středním stupni borůvky, sirup, kůru, šťávu a špetku soli asi 5 minut, občas promíchejte.
- V misce promíchejte vodu se škrobem. Jakmile se borůvky začnou rozvařovat, vlijte do kastrolu škrobovou směs a několik minut zlehka vařte, až vznikne hustý rozvar, s ne úplně rozvařenými borůvkami. Rozvar přelijte do misky a nechte vychladnout.
- Na tvarohovou vrstvu ve velké míse nejlépe elektrickými metlami prošlehejte krémový sýr, jogurt, sirup, citronovou kůru a šťávu, asi 2 minuty. Dejte do ledničky vychladnout.
- Na drobečkovou vrstvu rozmixujte mandle najemno, vsypte do mísy a v mixéru pak rozmixujte sušenky. Promíchejte s mandlemi, zakapejte rozpuštěným máslem, chcete-li, lehounce osolte a důkladně promíchejte na homogenní směs.
- Do pohárů nebo sklenic (třeba menších zavařovaček) nejprve upěchujte sušenkovou směs, na ni naneste tvarohovou, sklenicemi lehce potřepte, aby se usadila, a zakončete borůvkovým rozvarem. Nechte přikryté nejméně 1 hodinu ale i přes noc vychladit.
Cheesecake poháry s borůvkami Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD