Placky
- brambory 1 kg
- cibule 1 ks
- polohrubá mouka 4 lžíce
- vejce 2 ks
- uzená paprika (mletá ) 1 lžička
- rostlinný olej (na smažení)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Dip
- česnek 1 stroužek
- tučný tvaroh (měkký ) 250 g
- hladkolistá petržel 1 hrst
- chilli papričky (červená ) 1 ks
- dijonská hořčice 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a nastrouhejte – polovinu najemno, polovinu nahrubo. Vymačkejte z nich veškerou tekutinu.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Promíchejte s bramborami, přidejte mouku, vejce, uzenou papriku, sůl a pepř a důkladně prohněťte, až vznikne tužší těsto.
- Ve větší pánvi rozehřejte 5mm vrstvu oleje. Lžící odeberte kousek těsta, vytvarujte z něj v dlani placku a vložte ji do rozpáleného oleje. Smažte z obou stran dozlatova, na středním stupni to trvá zhruba 2 minuty z každé, záleží však na výšce těsta. Pokud se olej příliš připaluje a černá, slijte ho a použijte nový.
- Mezitím připravte ochucený tvaroh. Česnek oloupejte a prolisujte nebo najemno nastrouhejte na tvaroh. Petrželku a chilli papričku nasekejte nadrobno a přidejte ke tvarohu. Promíchejte s dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Pokud je tvaroh moc hutný, zřeďte ho pár lžícemi vody a vymíchejte dohladka.
- Bramborové placky servírujte s tvarohovým dipem a zeleným salátkem z jarní cibulky, petrželkou, polníčkem či rukolou.
Bramborové placky s tvarohem Zdroj: Country kuchařka