Zelí
- bílé zelí 400 g
- slanina 50 g
- cibule 3 ks (160 g)
- česnek 2 stroužky
- přepuštěné máslo 50 g
- cukr krupice 40 g
- bílé víno 200 ml
- kmín 1 lžička
- hovězí vývar 200 ml
- bílé kysané zelí 200 g
- brambory 1 ks
- sůl
Bramboráčky
- brambory (moučné) 400 g
- žloutek 1 ks
- muškátový oříšek (nastrouhaný ) 1 špetka
- přepuštěné máslo (na smažení)
- sůl
Postup přípravy
- Zelí očistěte a listy nakrájejte nebo nakrouhejte na co nejjemnější proužky.
- V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a opečte něm nakrájenou slaninu. Přidejte cibuli a opékejte, až zesklovatí. Pak vsypte nadrobno nakrájený česnek a cukr, až se rozpustí, vlijte víno a odvařte přípečky. Nakonec vsypte zelí, kmín a osolte.
- Pod pokličkou na mírném stupni duste 20 až 30 minut, podlévejte vývarem. Nakonec vmíchejte kysané zelí a je-li třeba, nastrouhanou bramboru, která zahustí šťávu. Je-li třeba, osolte.
- Brambory nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu, kterou ale zachyťte a nechte chvíli stát. Vodu, která vystoupí na povrch, odlijte a škrob ze dna misky vraťte k bramborám.
- Brambory promíchejte se žloutkem, osolte je a ochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Na rozehřátém přepuštěném másle smažte tenké bramboráčky a podávejte je s dušeným zelím.
Bramboráčky s dvojím zelím po tyrolsku 2 Zdroj: Marek Kučera