Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

Bezlepková pizza z  květáku a parmazánu

Moje hodnocení
7x

Superzeleninová pizza, kterou si mohou dopřát i diabetici a lidé vyhýbající se lepku. I těsto je totiž ze zeleniny – o bílý poklad se postará květák a parmazán, které spojí vejce. Obložit si ji můžete podle libosti – rajčatovým sugem, rajčaty, cibulí, olivami a mozzarellou, pestem a různými druhy sýrů nebo třeba salámem. Její výhodou je také blesková příprava, žádné čekání na kvásek ani mnohahodinové kynutí. A ano, zvládnou ji i děti samy.

2 porce
60 minut

Základ

Obloha

Postup přípravy

  1. Květák očistěte, rozkrojte na větší kousky a rozmixujte na konzistenci rýže. Vsypte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a zahřívejte v mikrovlnce na vysoký stupeň 4 minuty. Pokud mikrovlnku nemáte, povařte ho v malém množství vody.
  2. Mezitím nastrouhejte parmazán najemno. Troubu předehřejte na 160 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  3. Měkký květák přesypte do utěrky nebo cedníku a vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. Ke květáku přidejte parmazán, vejce a xantanovou gumu a dobře promíchejte. Nechte 2 minuty odstát a vyklopte na připravený plech.
  4. Květákovou směs roztlačte do kruhu nebo obdélníku podle velikosti plechu tak, aby byla směs všude stejně vysoká. Pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut, až směs zezlátne.
  5. Zatímco se květák peče, promíchejte passatu s granulovaným česnekem, cibulí, oreganem, bazalkou a solí. Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky, papriku zbavte jádřince a nakrájejte na nudličky, žampiony očistěte, cibuli oloupejte a nakrájejte obojí na tenké plátky.
  6. Upečený základ pizzy potřete rajčatovou omáčkou a poklaďte mozzarellou, paprikou, žampiony a cibulí a pečte ještě 10–15 minut, až se sýr rozpustí a začne bublat.
  7. Hotovou pizzu nakrájejte na dílky a podávejte.

PRIMA TIP: Xantanová guma je přírodní látka, která prodlužuje trvanlivost potravin a zpomaluje proces jejich vysušování. V těstě nahrazuje lepek, dokáže totiž dobře pojit všechny suroviny. Stačí jí přidat malé množství, pár gramů, nebo ji můžete zcela vynechat. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou, on-line nebo třeba v drogerii dm či lékárnách.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

luxor

Autorky populárního blogu Pinch of Nom (Špetka chuti) už jsme vám představovali při překladu jejich stejnojmenné první kuchařky. Dvě kamarádky se rozhodly zhubnout, a přitom vařit stále chutně i pro širší rodinu. Vyzkoušely spoustu receptů a způsobů, až objevily ten, který jim vyhovuje. Udržet si dlouhodobě ideální váhu je možné pouze při pravidelném stravování a když jsou jídla nejen zdravá, ale i dobrá. Úspěch jejich blogu a kuchařek svědčí o tom, že tento způsob vyhovuje i mnoha dalším lidem. A tak napsaly druhou kuchařku Další špetka chuti s podtitulem Každodenní odlehčení. Uvádějí v ní stovku receptů na vydatné snídaně, lehké obědy, včetně rodinných či slavnostnějších, rychlé večeře i dezerty a zdravé variace jídel z rychlého občerstvení. Polovina receptů je vegetariánských a všechny mají méně než 400 kalorií na porci. 

Vydalo nakladatelství Esence (Euromedia).


Přečtěte si také

Recepty