Zeleninové enchiladas s pikantní omáčkou z pečených rajčat

Moje hodnocení
6x

Nejrůznější palačinky, lívance či tenké chlebové placky jsou pro kuchaře jako malířské plátno, které mohou pokrýt čímkoliv – v tomhle případě je to senzační, Mexikem inspirovaná směs. Zvládnete-li jejich ostrost, jsou chilli papričky zdraví prospěšné, jelikož kapsaicin v nich obsažený se považuje za silně protirakovinnou látku.

4 porce
90 minut
mexická

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Zapékací formu o rozměrech 23 x 33 cm lehce vymažte trochou olivového oleje. Do formy rozložte rajčata a promíchejte je se 2 lžícemi olivového oleje, proužky papriky, ½ lžičkou soli a oreganem. Pečte 1 hodinu, občas promíchejte, pak nechte trochu vychladnout.
  2. Rajčatovou směs rozmixujte s vývarem a chilli kořením, případně po dávkách, na omáčku.
  3. Zbylý olej rozehřejte v široké pánvi na středně vysokém stupni. Vsypte cibuli a chilli papričky a smažte za občasného promíchání 4–5 minut, teplotu upravujte podle potřeby. Přidejte česnek a za promíchávání smažte 1 minutu. Vmíchejte cuketu a smažte 4–5 minut nebo až zezlátne. Vmíchejte kukuřici a smažte 1 až 2 minuty. Nakonec vmíchejte fazole, koriandr, zbylou sůl a 120 ml omáčky. Sundejte z plotýnky.
  4. Na dno zapékací formy rozestřete 120 ml omáčky. Asi dvanáctinu náplně naneste do středu jedné tortilly, stočte ji a dejte do formy. Takto naplňte všechny tortilly a ve formě je klaďte těsně vedle sebe. Přelijte je zbylou omáčkou spíše ve středu, aby byly konce volné, a posypte sýrem (pokud ho používáte). Zakryjte alobalem a pečte asi 40 minut nebo až budou enchiladas horké a omáčka bude bublat. Ihned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty