Suroviny
- extra virgin olivový olej 4 lžíce
- cherry rajčata (rozkrojená) 550 g
- červená paprika (zbavené semínek a nakrájené na 2,5cm proužky) 2 ks
- oregano (sušené ) 1/2 lžičky
- zeleninový vývar 480 ml
- chilli koření 3 lžíce
- cibule (velká, nakrájená nadrobno) 1 ks
- chilli papričky (poblano, zbavené semínek a nakrájené nadrobno) 2 ks
- cuketa (nakrájené na 1cm kostičky) 2 ks
- kukuřice (zrna pečené cukrové kukuřice nebo běžné zmrazené kukuřice) 450 g
- fazole (konzervované černé, scezené a propláchnuté) 400 g
- koriandr (lístky, nadrobno nakrájené) 2 lžíce
- tortilla (o průměru 15 cm) 16 ks
- sýr (nastrouhaný rostlinný sýr typu čedar (není nutné)) 15 g
- mořská sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. Zapékací formu o rozměrech 23 x 33 cm lehce vymažte trochou olivového oleje. Do formy rozložte rajčata a promíchejte je se 2 lžícemi olivového oleje, proužky papriky, ½ lžičkou soli a oreganem. Pečte 1 hodinu, občas promíchejte, pak nechte trochu vychladnout.
- Rajčatovou směs rozmixujte s vývarem a chilli kořením, případně po dávkách, na omáčku.
- Zbylý olej rozehřejte v široké pánvi na středně vysokém stupni. Vsypte cibuli a chilli papričky a smažte za občasného promíchání 4–5 minut, teplotu upravujte podle potřeby. Přidejte česnek a za promíchávání smažte 1 minutu. Vmíchejte cuketu a smažte 4–5 minut nebo až zezlátne. Vmíchejte kukuřici a smažte 1 až 2 minuty. Nakonec vmíchejte fazole, koriandr, zbylou sůl a 120 ml omáčky. Sundejte z plotýnky.
- Na dno zapékací formy rozestřete 120 ml omáčky. Asi dvanáctinu náplně naneste do středu jedné tortilly, stočte ji a dejte do formy. Takto naplňte všechny tortilly a ve formě je klaďte těsně vedle sebe. Přelijte je zbylou omáčkou spíše ve středu, aby byly konce volné, a posypte sýrem (pokud ho používáte). Zakryjte alobalem a pečte asi 40 minut nebo až budou enchiladas horké a omáčka bude bublat. Ihned podávejte.
Zeleninové enchiladas s pikantní omáčkou z pečených rajčat 2 Zdroj: Máme doma vegana