Inna Valoušková

Zelené fazolky na kyselo se smetanou

Moje hodnocení
61x

Fazolky v omáčce na kyselo v posledních letech trochu upadly v zapomnění, jaro je ideální čas na jejich vzkříšení. Perfektně je totiž doprovodí nasládlé mladé brambůrky a žluťoučké vejce naměkko, jehož žloutek se rozlije do nakyslé omáčky a zjemní ji. Blaho v každém soustu.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. V hrnci na středním stupni rozehřejte máslo. Vsypte mouku a metličkou ji rozmíchejte dohladka, opékejte, až jíška začne zlátnout. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, lehce osolte a vařte 20 minut na nižším stupni.
  2. Mezitím očistěte brambory, mladé nemusíte ani loupat. Nakrájejte je na stejně velké kousky a uvařte v mírně osolené vodě doměkka, trvá to zhruba 20 minut. Pak je slijte.
  3. Fazolky omyjte, odkrojte tvrdé konce a povařte je v osolené vodě 4 minuty. Sceďte je a zchlaďte v ledové vodě, aby si ponechaly sytě zelenou barvu.
  4. Do základu omáčky z jíšky a vývaru vlijte smetanu, promíchejte a povařte 5 minut. Vejce uvařte ve vroucí vodě – od bodu varu to trvá 5 minut naměkko, 7 minut nahniličko. Vejce slijte a zchlaďte ve studené vodě.
  5. Omáčku dochuťte cukrem, octem a solí do sladkokysela. Přesný poměr záleží na vaší chuti. Přisypte scezené fazolky a nechte je pár minut prohřát. Vejce oloupejte.
  6. Na talíře rozdělte brambory a omáčku s fazolkami, vejce podélně rozkrojte a položte na omáčku. Zlehka osolte a opepřete a ihned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty