Zapečený lilek s rajčaty a sýrem

Moje hodnocení
10x

Lilek neboli baklažán je trochu nedoceněná zelenina. Přitom je to skvělá surovina, která se dá upravovat na spoustu způsobů. Dobře přijímá chutě, proto ji lze upravit podobně jako maso a snadno tak bude tvořit základ bezmasé kuchyně. Jednoduchý recept na zapečený lilek s rajčaty a sýrem je skvělým tipem na večeři.

2 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Lilek omyte, nakrájejte na větší kolečka či plátky a položte na plech vyložený pečicím papírem. Každé kolečko lilku posypte špetkou soli a nechte přibližně 20 minut vypotit.
  2. Dejte předehřát troubu na 180 °C.
  3. Mezitím nakrájejte rajčata a bylinky. Sýr nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte.
  4. Orosený lilek osušte kuchyňskou utěrkou, poté na něj poklaďte rajče, bylinky i sýr a dejte do trouby. Pečte do zhnědnutí sýra přibližně 30 minut, poté můžete z trouby vyndat a podávat samostatně nebo ke kuskusu, rýži či těstovinám.

PRIMA TIP: Vybírejte vždy lilky střední velikosti. Ty menší mívají hořkou a trpkou chuť. Ty větší bývají plné semínek a rovněž mají nahořklou chuť. Při nákupu vsaďte na baklažán, který je těžký a má lesklou slupku. Co je však nejdůležitější – vybírejte vždy čerstvé a kvalitní plody. Nejlepší volbou je proto obrátit se přímo na farmáře ve svém okolí. Jejich seznam najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio. Případně se můžete vydat na farmářské trhy.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty