Suroviny
- těstoviny (reginelle nebo fleky) 350 g
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- uzená slanina 100 g
- cibule (velká ) 1 ks
- bílé zelí 1/4 větší hlávky
- pórek (zelená část z pórku) 1 ks
- sýr (nastrouhaný tučný sýr (gouda, ementál...)) 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V osolené vodě uvařte těstoviny tak, aby byly al dente. Poté je slijte.
- Mezitím ve velké hluboké pánvi, která může do trouby, rozehřejte přepuštěné máslo. Přidejte slaninu nakrájenou na malé kostičky a cibuli nahrubo nakrájenou. Restujte dozlatova asi 10 minut.
- Poté přidejte zelí nakrájené na asi centimetrové kostičky a restujte lehce dohněda. Přidejte na plátky nakrájenou zelenou část pórku, osolte a opepřete a restujte ještě asi 2 minuty, až pórek zavadne.
- Do pánve přimíchejte uvařené těstoviny a navrch nasypte nastrouhaný sýr. Dejte do trouby rozehřáté na 200 stupňů, pečte 15 minut, pak zapněte funkci gril a zagrilujte asi 3 minuty, až sýr zezlátne a vytvoří křupavou vrstvu.
Zapečené těstoviny s čerstvým zelím a slaninou 2 Zdroj: Klára Michalová