Suroviny
Postup přípravy
- Pokud chcete vynechat bílé víno, není to problém. Místo něj do polévky ke konci přípravy kápněte pár kapek citronu.
- Pokud nemáte v lednici/mrazáku vývar, připravte si ho, trvá to půl hodinky. Nikdy nevařte polévky z vody, polévka by byla chuťově prázdná. Zeleninový vývar máte hotový za chviličku – stačí ho založit a mezitím začít s přípravou krému.
- Žampiony očistěte ubrouskem/hadříkem a pokrájejte na čtvrtky (portobello ponechte zatím v celku).
- Ve větším hrnci rozehřejte 30 g másla a přidejte žampiony. Nyní je potřeba, aby houby pustily přebytečnou vodu, prohloubí se tak jejich chuť.
- Plamen držte na vyšším stupni a vyčkejte asi 10 minut, žampiony se nejdříve začnou smažit, poté budou pouštět vodu a až se voda vypaří, opět se začnou smažit. Po vypaření vody bude možná potřeba přidat tuk, proto případně přidejte 20–30 g másla.
- V tuto chvíli do hrnce přidejte i najemno nakrájenou cibuli, tymián a ochuťte pepřem a solí. Společně restujte dozlatova a přidejte drcený/najemno nakrájený česnek.
- Počkejte ještě minutku a podlijte vínem. Počkejte, až se víno odpaří na tuk (opět uslyšíte typické prskání tuku) a přestanete cítit alkohol. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut.
- Mezitím nakrájejte portobello žampiony na silnější plátky a orestujte je na másle.
- Z polévky vyndejte tymián, přilijte smetanu, přisypte špetku muškátového oříšku a rozmixujte ji ve stolním mixéru či tyčovým mixérem.
- Do polévky přidejte osmahnuté portobello, ochutnejte ji a případně dochuťte. Někdy je potřeba přidat trochu cukru, soli či pepře.
- Ozdobte parmazánem, petrželkou a podávejte.
Žampionový krém 2 Zdroj: Cat & Cook