Výborný tvarohový koláč s čokoládovým krémem

Moje hodnocení
5x

Spojení tvarohu a čokolády musí vždy chutnat naprosto skvěle, to je všem jasné. Neváhejte a upečte si během prodlouženého víkendu tento parádní koláč. Jeho příprava sice zabere víc času, ale výsledný moučník se vám odvděčí skvělou chutí.

1 porce
120 minut

Forma 26 cm

Tvarohová náplň

Čokoládový krém

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte těsto. Všechny suroviny si dejte do food procesoru a vypracujte hladké těsto.
  2. Pokud nemáte food procesor – do velké mísy si dejte všechny suroviny a máslo nakrájejte na menší kousky. Těsto se vám při zpracovávání bude nejdřív „drolit“, ale to je tak v pořádku – zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude těsto hezky hladké.
  3. Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte ho alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici.
  4. Na tvarohovou náplň si suroviny vytáhněte alespoň hodinu před její přípravou ven, aby měly pokojovou teplotu.
  5. Po uplynutí 2 hodin si nahřejte troubu na 180 °C a formu o průměru 26 cm si vyložte pečicím papírem (včetně boků formy tak, aby aspoň 3 cm přečuhoval nad formu) a nastrouhejte do ní těsto, které rukou uhňácejte po dně formy.
  6. Dejte péct na 15 minut do předehřáté trouby.
  7. Připravte si náplň. Máslo dejte do mísy s cukrem a šlehejte na plnou rychlost 10 minut.
  8. Mezitím si vedle v míse vyšlehejte bílky dotuha a dejte je chvilku stranou.
  9. K vyšlehanému máslu přidávejte postupně žloutky – jeden po druhém, poté přidejte škrob.
  10. Zpomalte šlehač na střední rychlost a zašlehejte po lžících tvaroh. Až bude směs kompaktní, hned vypněte mixér a pomocí cukrářské stěrky vmíchejte bílky.
  11. Připravenou tvarohovou náplň dejte na předpečené těsto – troubu stáhněte na 170 °C a pečte 1 hodinu.
  12. Po upečení neotvírejte troubu aspoň 30 minut, po uplynutí této doby dvířka trouby otevřete jen na malou škvírku a nechte v troubě aspoň 3 hodiny chladnout.
  13. Tvarohový koláč pak dejte do lednice minimálně na 3 hodiny, ideálně pak přes noc.
  14. Druhý den si připravte čokoládový krém. Čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni.
  15. Vymíchejte ji dohladka, stáhněte z plotny a nechte dojít za občasného promíchání do pokojové teploty.
  16. V míse si vyšlehejte dotuha šlehačku, přidejte k ní cukr smíchaný s kakaem a čokoládu pokojové teploty.
  17. Šlehejte asi 3 minuty – budete mít krásnou a nadýchanou čokoládovou „pěnu“. Tu nandejte na vychlazený koláč a dejte na 2 hodiny do lednice.
  18. Před podáváním můžete posypat holandským kakaem a ozdobit ovocem nebo jedlými květy.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Máma peče doma

Barbora Gorecká Máma peče doma

Blogerka Bára Gorecká pečuje v práci o pacienty a doma o dva syny a manžela. Rozmazluje je především dezerty, moučníky a dorty všeho druhu, které od roku 2016 zveřejňuje na svém blogu Máma peče doma. Po kuchařce Moje nejsladší vzpomínky vytvořila další knihu plnou laskomin – Sladce. Sladké recepty ze všech koutů světa rozdělila do sedmi kapitol a neomezuje se pouze na pečené dobroty. Najdete tu i hity poslední doby jako citronový krém, dulce de leche, domácí nutellu či slaný karamel. Z nabídky 83 pochoutek si vybere opravdu každý, ale pustit se na sladkou jízdu kolem světa s průvodkyní Bárou už chce pořádnou chuť na sladké.

mamapecedoma.com


Přečtěte si také

Recepty