KUDr. a Tomáš Zejda

Vepřová žebra v alobalu s bbq omáčkou připravená na ohni

Moje hodnocení
5x

Na tenhle recept potřebujete základní výbavu všech trampů, kovbojů a dobrodruhů – kotlík s víkem a rošt. Tzv. holandskou troubu, litinový kotlík s poklicí, má dokonce americký stát Utah ve svém znaku. Pro první osadníky byla totiž nezbytná, dá se v ní vařit, smažit, péct i dusit, což oceníte všude ve volné přírodě, když dostanete hlad. Žebra v ní krásně změknou a bbq omáčka vás přenese rovnou na americké prérie.

4 porce
120 minut
americká

Žebra

Omáčka

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou kořenicí směsi. V misce promíchejte sůl, cukr, černý pepř, papriku, česnek, oregano a kajenský pepř. Směsí potřete ze všech stran žebra a zabalte je do alobalu.
  2. Do kotlíku s víkem, tzv. holandské trouby, vložte zmačkaný alobal do výšky 5 cm, položte na něj zabalená žebra a přilijte vodu tak, aby v ní žebra neležela, tedy jen trochu. Přiklopte, kotlík postavte na trojnožku nad oheň, poklici zasypte rozpálenými uhlíky a pečte 1 hodinu.
  3. Na omáčku rozehřejte v rendlíku olej. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte na plátky. Orestujte na oleji dozlatova, zalijte kečupem, přidejte cukr, ocet a uzenou papriku, promíchejte a vařte do zhoustnutí.
  4. Upečená žebra vybalte a položte na rozpálený gril. Šťávu z žeber vlijte do omáčky, promíchejte a potírejte směsí žebra z obou stran, než jsou opečená. Podávejte se zbylou bbq omáčkou.

Příprava v kuchyni: Troubu předehřejte na 200 °C. Zabalená žebra položte do hlubokého plechu, případně přiklopte druhým plechem, a pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu doměkka. Pak je vybalte a zprudka ogrilujte.

Další netradiční recepty, které využijete při vaření na ohni, najdete v aktuálním letním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

KUDr. a Tomáš Zejda

Kuk Book KUDr. a Tomáš Zejda

Nechte si poradit co vařit na cestách, výletech i sportovních výkonech od zkušených expertů. Tomáš Zejda procestoval za 16 let 48 zemí a startoval ve více než 300 cyklozávodech po celém světě, v poslední době jel například městský sjezd v Jižní Americe, věnuje se freestylu i freeridu na horských kolech. Staví závodní tratě i koučuje ostatní jezdce. KUDr. vaří v bistru v anglickém Oxfordu a je členem tamní michelinské restaurace. Vaření a dobré jídlo miluje od mládí a líbí se mu, že skvělé jídlo dokážete připravit kdekoliv. Společně vytvořili kuchařku 50 jednoduchých, a přesto nápaditých receptů, které uvaříte na otevřeném ohni, v horách i na pláži, v kempu i na zahradě. Doplňují je hromadou tipů a rad, které při svém dobrodružném životě a vaření na cestách nasbírali.

http://instagram.com/cestovnikukbuk


Přečtěte si také

Recepty