Vaříme pro děti: Jogurtové kuře na paprice s těstovinami

Moje hodnocení
15x

Jistě, kuře na paprice je recept, který se v mnoha rodinách zařadil mezi top obědy vůbec. Rozmýšlet se ale můžete nejen při výběru přílohy, odlišným způsobem můžete uvařit i samotnou omáčku. V kombinaci s jogurtem a méně tučnou smetanou docílíte krásně krémové chuti, ale stále může být jídlo o trochu zdravější.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
  2. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžičku tuku a maso opékejte dozlatova při nejvyšší teplotě – poté odložte maso z pánve stranou.
  3. Pánev vraťte na plotnu, přidejte opět 1 lžičku tuku a při střední teplotě orestujte nadrobno nakrájenou cibuli (popř. na tenké plátky nakrájený pórek). Cibule by měla lehce změknout a opéct se dozlatova.
  4. Dále do pánve přidejte oloupanou a najemno nastrouhanou mrkev – restujte asi 30 sekund.
  5. Zasypte 2 lžičkami červené sladké a 2 lžičkami uzené papriky spolu s větší špetkou skořice. Koření krátce, ale důkladně orestujte – stačí opravdu chvilička, aby koření začalo vonět, ale paprika se zároveň nestihla začít pálit a hořknout.
  6. Obsah pánve zalijte 100 ml vývaru nebo vody, 150 ml smetany a lehce osolte. Na mírném ohni nechte asi 5 minut probublávat, dokud zelenina zcela nezměkne a tekutina se mírně nezredukuje – pokud by se případně rychleji odpařovala, přilijte vždy po 50 ml vývaru nebo vody. Ke konci vaření přidejte i zbylých 50 ml smetany.
  7. Celý obsah pánve poté přesuňte do mixéru a rozmixujte do podoby co nejhladší krémové omáčky. Popř. přesuňte do vysoké nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem.
  8. Omáčku vraťte na pánev – ochutnejte a v případě potřeby přidejte lžičku mleté sladké nebo uzené papriky. Dále přidejte i opečené kuřecí maso. Společně nechte krátce prohřát, aby se chutě propojily, a pokud nebylo maso při opékaní dostatečně udělané, aby zároveň i došlo.
  9. Plotnu vypněte a do omáčky vmíchejte bílý jogurt. Již nevařte, aby se jogurt v omáčce nevysrážel. Omáčku ochutnejte a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, popř. skořicí.
  10. Podávat můžete s kvalitními těstovinami – já jsem zvolila tagliatelle. Hodí se ale bramborové noky, špecle, rýže či pohanka.
  11. Dozdobte čerstvými bylinkami dle vaší chuti nebo najemno nasekanou zelenou částí pórku.

Vyzkoušejte tradiční recept na kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty