Suroviny
- hovězí jazyk
- nové koření (celé )
- badyán
- mrkev
- petržel
- cibule
- řapíkatý celer
- pepř (celý )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Brambory
- brambory
- kapary
- ančovička
- pažitka (čerstvá )
- čerstvé oregano (čerstvé )
- olivový olej
- bílý vinný ocet
K podávání
- ajvar
- hladkolistá petržel
- bazalka (čerstvá )
Postup přípravy
- Jazyk vložte do kastrolu a zalijte asi 2 litry vody. Řádně osolte, přidejte nové koření, pepř a hvězdičku badyánu. S masem dejte vařit také na velké kusy nakrájenou mrkev, petržel, cibuli a řapíkatý celer. Stejně jako běžný vývar přiveďte vše k varu, pak stáhněte plamen na na minimum a vařte doměkka. Uvařený jazyk přesuňte do ledové lázně, aby se dal lépe oloupat. Kůži vyhoďte a jazyk vraťte do vývaru.
- Brambory oloupejte a zvlášť uvařte. Hotové je nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete. Nasekejte k nim kapary a ančovičky. Přidejte nasekané čerstvé bylinky a část nakrájené zeleniny z vývaru. Zakápněte vinným octem, dvěma lžičkami horkého vývaru a olivovým olejem. Promíchejte.
- Dvě lžíce ajvaru promíchejte s nasekanými bylinkami. Opepřete, osolte a přidejte olivový olej.
- Jazyk nakrájejte na plátky, přidejte vařenou zeleninu a podlijte vše trochou vývaru. Přidejte brambory, ajvar a můžete servírovat.
Vařený hovězí jazyk s bramborami a ajvarem 2 Zdroj: FTV Prima