Staňte se našimi fanoušky na:

Zapečený čokoládový krém

Autor receptu: Zebra (391 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Pozn.: Přesné ingredience na výrobu čokoládových hoblinek jsou zmíněny v samotném textu (nejsou uvedeny ve výchozích ingrediencích). Předehřejte troubu na 170 °C (plynová trouba stupeň 3). Vložte do středně velkého pekáče 6-8 zapékacích misek. Dejte do středního kastrolku mléko, smetanu a oba typy čokolády a na středním plameni zahřejte tak, že se směs téměř začne vařit. Odstavte z ohně a rozímchejte čokoládu dohladka. Ve střední míse ušlehejte žloutky, cukr a sůl. Během šlehání přilijte trochu horké mléčné směsi. Šlehejte dál a přilijte zbytek. Dobře promíchejte a přidejte vanilkovou esenci. Přeceďte směs přes velmi jemné síto. Naplňte směsí připravené zapékací misky asi do jedné poloviny (125 ml). Naplňte pekáč vařící vodou tak, aby sahala do poloviny misek. Dejte pekáč se zapékacími miskami do trouby. Pečte cca 35 minut, až začne krém tuhnout uprostřed. Vyndejte pekáč z trouby. Vyjměte misky z vody a nechte je vychladnout na drátěné mřížce. Zcela vychladlé misky zakryjte fólií a dejte vychladit do lednice alespoň na 4 hodiny, nebo nejlépe přes noc. Podávejte ozdobené šlehačkou a čokoládovými hoblinkami. Čokoládové hoblinky: V nádobě s dvojitým dnem rozpusťte na mírném ohni čokoládu (300 g mléčnou strouhanou). Odstavte z ohně. Dejte pozor, abyste nestříkli či přímo nenalili na čokoládu žádnou vodu.Nalijte čokoládu na mramorovou desku a rychle ji plochým cukrářským nožem roztírejte rovnoměrně po desce co nejvíce do tenka (můžete použít i cukrářskou špachtli připomínající zednickou lžíci). Nechte čokoládu zcela ztuhnout. Cukrářskou škrabkou nebo špachtlí začněte v 45° úhlu seškrabávat hobliny čokolády směrem od sebe. Budou se vám natáčet nahoru na škrabku. Začněte u horní části ztuhlé vylité čokolády, asi 2,5 cm od okraje. Postupně sestupujte dolů ke spodnímu okraji. Vyzkoušejte různé variace hoblin v závislosti na úhlu nasazení škrabky, délce tahu škrabkou a kroutivém pohybu škrabkou, tak jak ji posunujete kupředu. Experimentujte, dokud nebudete s výsledkem spokojeni. Až spotřebujete většinu čokolády, můžete zbytek seškrábnout, znovu rozpustit, nalít na desku a ztuhlou opět tvarovat do hoblin. To lze opakovat, dokud nespotřebujete všechnu čokoládu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

hana.molcarova |1. července 2013
zajímavé Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!