Staňte se našimi fanoušky na:

Velikonoční věnec (složený z věnečků)

Autor receptu: JIHOR (462 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • 110 g cukr krupice
  • na pocukrování cukr moučka
  • 30 g droždí
  • 1/2 kg mouka hladká
  • mouka na podsypávání
  • špetka sůl
  • 2 vejce
  • extrakt, 1 lžička vanilka
  • 110 g máslo
  • plnotučné, 1/4 l mléko
  • loupané na ozdobu, podle potřeby mandle
  • 1 hrst rozinky

Pracovní postup:

Trochu vlažného mléka smíchejte s droždím a lžící cukru, nechte vzejít kvásek. Mezitím utřete měkké máslo se žloutky a cukrem do vysoké jemné pěny. Metly ve šlehači vyměňte za hnětací háky a dejte do něj kvásek, sůl, extrakt (pokud nemáte, stačí sáček vanilkového cukru). Postupně přidávejte mouku a vlažné mléko, až vznikne hladké a pružné těsto, do něj ještě zapracujte rozinky. Zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu (až zdvojnásobí objem). Rozdělte ho na 5-6 částí a každou z nich na další 3 díly. Kousky těsta rozválejte na dlouhé prameny a spleťte je do copánků, konce spojte do věnečku. Pak je přendejte na plech s pečícím papírem (na jeden se vejdou 3 věnečky) a roztáhněte je, aby zůstal prostor na vejce. Nechte chvíli kynout, potřete rozšlehanými bílky a posypte mandlemi. Pečte na 180°C, asi 20 minut dozlatova. Vychladlé věnečky svažte úzkými stužkami a ozdobte kraslicemi nebo vejci natvrdo.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!