Staňte se našimi fanoušky na:

Velikonoční kynuté dobroty na 3 způsoby

Autor receptu: Estrella (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Pracovní postup:

MAZANEČKY S MARCIPÁNEM Těsto: 500g hl. mouky, 100g másla, 100g cukru krystal, 2-3 žloutky, 30g droždí, špetku soli, 250ml mléka, špetku citron. kůry, 1 lžíce vanilk. cukru, 40g rozinek, 50g loupaných mandlí Marcipán. vajíčka: 150g loupaných mandlí, 300g moučk. cukru, 1 bílek, potravinářské barvivo Na vajíčka 2x umeleme v masovém mlýnku, loupané mandle a v míse je smícháme s bílkem a cukrem (trochu si necháme na vál), vypracujeme tuhou směs, kterou válečkem roztíráme tak dlouho, až vznikne hladká tvárná hmota. Tu rozdělíme na tolik dílů, kolik budeme chtít barevných odstínů. Díly posypeme špetkou potravinářské barvy a pořádně prohněteme (barvivo by se mělo rovnoměrně rozložit - pokud by se hmota na vál lepila, nasypeme pod ní moučkový cukr), vytvarujeme malá vajíčka. Na mazance dáme do velké mísy prosátou mouku, přidáme cukr, sůl, citronovou kůru, vanilk. cukr a rozpuštěný tuk. Mléko zahřejeme, přidáme trošku cukru a rozdrobené droždí. Mléko by nemělo být horké (droždí se jinak spaří a nevykyne), horový kvásek přidáme k mouce. Zaděláme hladké těsto a nakonec do něj vmícháme rozinky a nasekané loupané mandle, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Pak je rozdělíme na 10 stejných kousků, z nich uděláme bochánky. V místě, kam budeme chtít dát marcipánová vajíčka, zapíchneme kamínky o velikosti vajíček zabalené v alobalu. Bochánky dáme na pomaštěný plech, potřeme je rozšlehaným žloutkem, necháme ještě chvíli vykynout a pečeme asi 20-25 minut na 170°C dorůžova. Necháme je vychladnout a pak do nich zapíchneme marcipánová vajíčka a pocukrujeme. KOBLIHY S MARMELÁDOU 40g čerstvého droždí, 60g moučkového cukru, 50g marmelády podle chuti (dávám višňovou), olej na smažení, moučkový cukr na posypání Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a trošku vlažného mléka. Promícháme a necháme vzejít kvásek, změklé máslo vyšleháme se zbytkem cukru do pěny. Do máslového krému po jednom vmísíme žloutky, pak vmícháme rum, mouku prosátou se solí a kvásek. Zbylým mlékem zaděláme hladké těsto, necháme vykynout, pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na silnější plát a formičkou z něj vykrájíme kolečka asi 6cm průměr. Odřezky těsta znovu zpracujeme a vyválíme. Lžičkou dáme do středu poloviny koleček trochu marmelády a na každé kolečko s marmeládou položíme kolečko bez náplně. Okraje k sobě přitiskneme, aby náplň během smažení nevytekla a znovu je formičkou seřízneme. Koblížky dáme na pomoučený tác a necháme je asi 20 minut nakynout. Pak je v rozpáleném oleji zvolna usmažíme z obou stran dozlatova. Vychladlé pocukrujeme. VĚNEC S KANDOVANÝM OVOCEM A ČOKOLÁDOU 30g čerstvého droždí, 80g moučkového cukru, 400g hl. mouky, asi 200ml mléka, špetka soli, špetka muškátového oříšku, 2 vejce, 100g másla, 100g bílé čokolády, 100g kandovaného ovoce, máslo na formu, 14 vejce na potření, moučkový cukr na posypání Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, trošky mouky a vlažného mléka umícháme hustou kašičku a necháme ji vzejít, zbytek mouky prosejeme se solí a zbytkem cukru. Přidáme muškátový oříšek, kvásek, vejce a zchladlé rozpuštěné máslo. Zbylým mlékem zaděláme vláčné těsto a necháme vykynout. Z toho pak vyválíme obdélníkový plát a podélně ho rozdělíme na 3 pruhy, které po celé délce posypeme nadrobno nasekanou čokoládou a ovocem. Pruhy svineme a z těchto pramenů upleteme cop. Cop dáme do vymaštěné formy na věnec a necháme ho asi 15 minut nakynout. Pak ho potřeme vejcem a prvních 5 minut ho pečeme na 190°C a následně dopékáme na 160°C dozlatova.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!