Staňte se našimi fanoušky na:

Špaldové ořechové dalamánky

Autor receptu: Hrabča (510 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Droždí smícháme v hrnečku s medem, 1 lžící mouky a 2 lžícemi vody a na teplém místě necháme vzejít kvásek. 100g nasekaných ořechů, opražíme lehce na pánvi a necháme vychladnout. V míse smícháme obě mouky, ořechy a sůl; utvoříme důlek a přidáme změklé máslo, rozpuštěný celaskon ve lžíci vody a vzešlý kvásek. Zvolna přidáváme vlažnou vodu, až dostaneme těsto vhodné hustoty. Propracujeme na válu nebo v míse ručním elektrickým hnětačem na pružné hladké těsto, posypeme moukou a necháme přikryté a necháme přikryté zvolna vykynout na dvojnásobný objem, občas těstem vařečkou pohneme. Z kynutého těsta uděláme dalamánky, na plechu je necháme 15 minut přikryté utěrkou v teple vykynout. Potřeme rozšlehaným žloutkem (a můžeme ještě posypat sekanými ořechy), pečeme v troubě vyhřáté na 200°C. Hned jak začne povrch růžovět, snížíme teplotu na 180°C a dopečeme do křupava. Doba pečení je 25-30 minut. Tip: Těsto můžeme bez práce vymíchat a vykynout v domácí pekárně - program TĚSTO.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

allys89 |9. září 2013
super nápad :) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!