Staňte se našimi fanoušky na:

Perníkový svícen

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Obě mouky nasypeme do mísy, přidáme moučkový cukr, kypřící prášek, perníkové koření, nastrouhanou kůru, med, rum, vejce, změklé máslo a promícháme. Dáme na vál a rukama zaděláme pevné těsto, které necháme do druhého dne odležet v chladničce. Po odležení těsto důkladně prohněteme a rozdělíme na 2 díly. Jeden díl těsta rozválíme na kulatý plát a vykrojíme z něj kolo o prům. 22 cm. Přendáme je na plech s pečícím papírem. Zbytek těsta rozválíme na plát silný asi 4 mm. Z něj vykrájíme 4 větší hvězdy (prům. 10cm) a 4 o něco menší hvězdy (prům. 8cm). Všechny hvězdy rozložíme na plech s pečícím papírem, ze zbytku těsta můžeme ještě vytvarovat a upéct malé perníčky. Hvězdy i kulatý plát pečeme cca 15 minut na 160°C. Po upečení je hned potřeme žloutkem rozšlehaným se 2 lžícemi vody. Perníky necháme vychladnout na mřížce a do zchladlých menších hvězd vykrojíme kulatý otvor na svíčku. Bílek utřeme s cukrem a citronovou šťávou na hladkou lesklou polevu. Tou naplníme malý papírový kornoutek, ustřihneme růžek a perníky ozdobíme. Polevou pak slepíme k sobě vždy jednu větší a jednu menší hvězdu a rozložíme je na kulatý perník. Svícen nakonec dozdobíme cukrovými perličkami a vločkami.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!