Staňte se našimi fanoušky na:

Perníčky od babičky

Autor receptu: Jedlík-senior (212 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

  1. SÁDLOVÉ: 400g hl. mouky, 150g moučkového cukru, 100g sádla, 1,5 lžičky jedlé sody, 50g vlašských ořechů, 4 lžíce medu, 2 vejce, 2 lžíce rumu, lžíce perníkového koření - Rozpuštěné sádlo smícháme s medem, vyšleháme metličkou, přidáme vejce a rum. Chvilku šleháme až se vše spojí. Do větší mísy dáme přesátou mouku, moučkový cukr, koření, sodu a nastrouhané ořechy. Zaděláme těsto a zabalené ve fólii dáme odležet do chladna. Před pečením vyválíme těsto na cca 3-4 mm silnou placku a vykrájíme různé tvary. Po upečení perníčky nepotíráme vajíčkem, budeme je polévat čokoládou. Vlažné perníčky přendáme na talíř, zabalíme do fólie a dáme na chladnější místo. Perníčky jsou vláčné a hned k jídlu, polijeme je čokoládou a ozdobíme podle svého.
  2. PRAŽSKÉ: 200g hl. mouky, 100g krupicového cukru, 100ml vody, 50g medu, 75g másla, 100g ovesných vloček, vrchovatá lžička prdopeč, 2 lžíce perníkového koření, 1 vejce, podle potřeby mléko, čokoláda a mandle na ozdobu - Cukr nasypeme do kastrolku, zalijeme vodou a vaříme, až se cukr rozpustí. Během varu mícháme. Zmírníme var a vmícháme máslo, med a mícháme, až se máslo rozpustí a vše se spojí. Mouku smícháme s kořením, práškem a přilijeme trochu vychladlou tekutou směs. Zaděláme těsto, které ještě na válu prohněteme. Zabalené těsto necháme do druhého dne odpočinout. Těsto rozválíme na placku tlustou 4 mm a vykrajujeme drobné tvary, přendáme je na plech s pečícím papírem. Pečeme na 170°C a po upečení necháme několik minut "vydýchat". Pak perníčky ozdobíme čokoládovou polevou a ozdobíme mandlemi. Na ozdobu můžeme použít i oříšky nebo kandované ovoce.
  3. PODLE SANDTNERKY: 300g žitné mouky, 150g cukru, 120g medu, 2 vejce, na špičku nože amonia, citronová kůra, 1 tlučený hřebíček, 1 tlučené nové koření, 1/2 lžičky skořice, na špičku nože anýzu, mandle, zdobení - Na vál přesejeme mouku, cukr, amonium, citronovou kůru, skořici, anýz, hřebíček a nové koření. Uděláme důlek, přilijeme rozehřátý prochladlý med a vejce, zaděláme tuhé těsto, pak vyválíme a formičkami vykrájíme různé tvary. Na povoskovaném plechu upečeme perníčky v dobře vyhřáté troubě. Prochladlé perníčky zdobíme podle svého uvážení.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!