Staňte se našimi fanoušky na:

Kotlíkový (pravý Maďarský) guláš

Autor receptu: Bagorz (56 receptů)

Množství: 6-8
Obtížnost: Snadné
Příprava: 1 hod.
Vaření: 2 hod. 20 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
150× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • celerová nebo petrželová nať
  • sůl
  • 10 kuliček pepře (celý i mletý)
  • 1000 g hovězí kližky nebo plecelce i z vepřového masa
  • cibule-500-750gr
  • 1-2 klobása (kvalitní)
  • 1/2 až 1 chilli paprička nebo feferonka
  • 3-4 papriky
  • 2 lžíce sladké papriky (mleté, i trochu pálivé)
  • 4-5 stroužků česneku
  • 1 kg brambor
  • 15 dkg slaniny
  • 4-5 rajčat

Pracovní postup:

Cibuli nakrájenou na drobno osmahneme na slanince a sádle do sklovata až mírně růžova. Pozor! Nikdy ne do zlata, nebo hněda. To proto, že tato cibule nám guláš zahustí a proto je jí tolik. Přidáme na větší kostky nakrájené maso (cca 4-4cm). Můžete použít i více druhů masa,ale dle vaření ho postupně přidávat.Hovězí a vepřové se odlišně vaří.Nejlépe použit jeden druh.Podusíme a hojně zaprášíme paprikou. Přidáme feferonku, pepř a mírně osolíme. Z počátku dusíme na středním plameni ve vlastní šťávě (nepřipalujeme) a potom mírně podléváme vroucí vodou. Asi po 1.40 až 2. hod.(dle stáří dobytčete) přilijeme cca 3,4,5 litrů horké vody(dle množství surovin-Guláš by měl být něco jako polévka a hlavní jídlo) a přidáme na větší kostky nakrájené brambory.(jestli mám,tak dám i 2-3 snítky celerové natě svázané nití). Tu povařím asi 1 hod.Dám ji dřív jako brambory. Polévku nevařím na plné pecky,ale normálně,až mírně.Když neni celerová nať,nemusí být. Asi 15-20 min před koncem vyndám nať,dám na proužky-kolečka- nakrájenou zelenou papriku a klobásu. Po 10-ti min.přidáme na měsíčky nakrájená rajčata a nakonec prolisovaný česnek. Můžeme ještě dle potřeby dolít vodu,dochutíme solí,nebo pepřem,nebo ne. Povaříme cca5-7 min. Prosím všechny lidi, nepřidávejte majoránku!Tento guláš není dršťková,ani český guláš. Majoránkou úplně zkazíte pointu této Maďarské kuchyně. Poznámka: Guláš je původně maďarský pokrm (spíš hustá polévka), tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš. Gulyás je vždy podáván s čerstvým chlebem v miskách a lze ho jíst jako hlavní jídlo. Ale nejvíce chutná vařený někde v přírodě v závěsném kotlíku na ohni!

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Bagorz |10. prosince 2016
O papriku,rajčata a brambory(kotlíkový guláš),jinak by to bylo jen dušené maso a to jse dělalo už dávno i unás. Odpovědět
Polda |1. ledna 2016
ukládám Odpovědět
ladislava.jankovska |23. dubna 2015
Zavřu-li oči, cítím tu vůni. Určitě vyzkouším. Odpovědět
jitulka |18. července 2014
mnam Odpovědět
darma |24. června 2014
ukládám a zkusím Odpovědět
ladislava.jankovska |25. dubna 2014
Sbíhají se mi sliny, jen když vidím ingredience. Což až ho vyzkouším! Odpovědět
kymlal |1. února 2014
gulášky můžu Odpovědět
Peggy89 |17. listopadu 2013
vypadá dobře Odpovědět
Gabrielle |11. července 2013
chválím recept Odpovědět
Michele |8. července 2013
určitě dobré Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!