Staňte se našimi fanoušky na:

Kapr s černou omáčkou a perníkovým knedlíkem

Autor receptu: Hana S (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Nejdřív si připravíme knedlík: housku a perník nakrájíme na kostky. Z vajec, mléka a mouky uděláme těstíčko a to promícháme s pečivem, přidáme kypřící prášek a hned zabalíme do fólie. Vaříme 25 minut v páře. Nakrájíme cibuli na kolečka a zeleninu na hranolky. Do většího kastrolu dáme zeleninu, koření, ořechy a švestky. Zalijeme pivem, připraveným vývarem (nebo bujonem) a octem - vaříme do změknutí zeleniny. Omáčku přecedíme do jiného kastrolu, přivedeme k varu a přidáme osolené porce kapra. Hodně pomalu "táhneme" pod bodem varu doměkka, asi 25 minut. Hotového kapra vyndáme z omáčky a dáme ho k zelenině. Omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem, podle chuti osladíme a povaříme. Hotovou omáčku přecedíme na porce kapra a přidáme hrst rozinek, hrst mandlí a trochu citronové kůry. Perníkový knedlík se výborně hodí i ke zvěřině - např. ke guláši. ZVĚŘINOVÝ GULÁŠ 600 g zvěřiny (kančí, srnčí, jelení, dančí), 100 g slaniny, 1 lžíce sádla, 200 ml červeného vína, 300 ml vody, 1 mrkev, 1/4 menšího celeru, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 bobkové listy, 6 kuliček celého pepře, 4 kuličky jalovce, 4 kuličky nového koření, 1 lžička mleté sladké papriky, 3 lžíce brusinkové zavařeniny, strouhaný perník Sádlo a slaninu vložíme do hrnce a necháme škvařit, po chvilce přidáme nadrobno pokrájenou cibuli. Když je cibule zlatvá, můžeme přidat omyté a očištěné zvěřinové maso nakrájené na kostky a česnek. Mícháme, necháme maso zatáhnout. Následně obsah hrnce osolíme a zaprášíme paprikou. Přidáme na drobno nakrájenou mrkev, celer a chvilku restujeme společně s masem, dokud není mírně opečené. Poté přidáme koření – pepř, nové koření, bobkový list a jalovec. Celou směs zalijeme vodou a vínem a necháme zvolna dusit do doby, než je maso měkké. Občas zamícháme. Před koncem dušení přidáme dvě speciální dochucovací ingredience – brusinkovou zavařeninu a strouhaný perník na zahuštění. Hotový zvěřinový guláš (ať už srnčí, jelení, kančí nebo dančí) má originální chuť.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!