Staňte se našimi fanoušky na:

Kakaovo-čokoládový dort

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
5× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Recept na 12 kousků Na korpus: 2 vejce, 75g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 50g polohrubé mouky,50g solamylu, 20g kakaového prášku, 1 lžičku prášku do pečiva. Na krémy a zdobení: 25g bílé čokolády, 5 lžic cukru krupice, 1 lžičku cukru moučky, 200 g čokolády na vaření, 3 kelímky šlehačky (po 200g), 3 plátky želatiny (5g),2 žloutky, 7 lžic mandlového likéru,6 půlených meruněk, 3-6 piškotů,1-2 lžíce kakaa,1 lžíci mletých pistácií Vejce rozklepeme a oddělíme bílky od žloutků, k bílkům přidáme 2 lžíce studené vody a ušleháme tuhý sníh. Cukr,vanilkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Postupně vmícháme mouku, solamyl, kakao a prášek do pečiva. Dortovou formu vyložíme pergamenovým papírem a vlijeme do ní těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 175°,20-25 minut, upečený korpus dáme vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, kterou nalijeme na pergamenový papír pomazaný olejem a necháme vystydnout.Pak vykrojíme formičkou hvězdu, kterou posypeme moučkovým cukrem. Z dortového korpusu seřízneme tenkou horní vrstvu, ke zbytku přiložíme dortovou formu. Svaříme cukr se 100ml vody a dáme vychladnout. Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni a postupně k ní přilejeme vlažnou cukrovou vodu (2 lžíce si necháme stranou) Nakonec přidáme tuhou šlehačku z jednoho kelímku.Hotovým krémem pomažeme rovnoměrně seříznutý korpus,který pak postavíme asi na 30 minut do chladu. Žloutky rozšleháme se zbylou cukrovou vodou.Podle návodu si dáme rozpustit plátkovou nebo práškovou želatinu.Do rozpuštěné želatiny vlijeme mandlový likér.Želatinu pak přidáme ke žloutkům. Nakonec vmícháme 300g šlehačky (asi 1 a 1/2 kelímku).Vzniklý krém namažeme jako druhou vrstvu na dortový korpus a zakryjeme seříznutou částí. Takto necháme cca 4 hodiny v chladu odpočívat. Z rozpůlených meruněk vykrojíme hvězdičky. Piškoty seřízneme do velikosti hvězdiček, připravíme si šlehačku ze zbylého množství.Dort oddělíme špičatým nožem od formy a posypeme kakaovým práškem.Ozdobíme dle vlastní fantazie šlehačkou,kousky piškotů a meruňkovými hvězdičkami.Hvězdu z bílé čokolády umístíme doprostřed. Nakonec posypeme mletými pistáciemi. Poznámka: místo hvězdiček můžeme ozdobit i jinými tvary (srdíčko, kytička, kuřátko atd.) podle toho k jaké příležitosti dort pečeme.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

šebi72 |7. listopadu 2014
mňam Odpovědět
Semyaza |19. června 2013
krásný Odpovědět
evahu |4. ledna 2013
krásný dortík Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!